Operaţie în premieră naţională la Spitalul Judeţean din Oradea. Rinichiul transplantat al unui bihorean care a ajuns în moarte cerebrală va salva viaţa unui alt român, după ce familia sa a acceptat să îi doneze o parte din organe.

"Este vorba de un donator de 37 de ani, care a fost transplantat cu rinichi primit de la tatăl său în luna aprilie, bărbatul a suferit un accident vascular cerebelos, a fost tratat la Terapie Intensivă, însă duminică s-a conturat tabloul clinic de moarte cerebrală", a precizat dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant în Bihor.

De la soţia bărbatului, medicii au obţinut acordul pentru prelevarea inimii şi ficatului, iar pentru prelevarea rinichiului şi tatăl pacientului a trebuit să-şi dea acordul, pentru că el a fost cel care a donat iniţial organul.

"E pentru prima dată în România când un rinichi deja transplantat se recoltează din nou. O altă premieră e că prelevarea ficatului s-a făcut în întregime de o echipă de medici orădeni condusă de dr. Sorin Ianceu şi formată din dr. Sabău Tudorel Florian, Pataki Ştefan şi Pop Lăcrimioara. Echipa de la Cluj a fost condusă de dr. Florin Elec", a mai precizat Pantiş.

Până la urmă, echipa de medici a salvat doar ficatul şi rinichiul, astfel că viaţa a doi pacienţi va fi salvată, inima nefiind - se pare - compatibilă cu primitorul.

Rinichiul a fost dus la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca, unde a fost transplantat altui bolnav, iar ficatul a ajuns la Institutul de Transplant Hepatic Fundeni.

Operaţia din noaptea de luni spre marţi a fost cea de-a 11-a de acest gen din Oradea, oraşul de pe Criş fiind în continuare pe primul loc în ţară la donarea de organe.