SpaceX și NASA au lansat sâmbătă seară cu succes o rachetă cu doi astronauți către stația orbitală.
Lansarea constituie o premieră istorică în colaborarea dintre o firma privată aparținând fondatorului Tesla, milionarul Elon Musk și Agenția Națională Aeronautică și Spațială a SUA.
Potrivit biziday.ro, lansarea a avut loc sâmbătă seară la ora 22:23, ora României, de la Centrul Spațial Kenndy din Florida. Astronauții Doug Hurley și Bob Behnken au decolat la bordul unei nave compuse dintr-o capsulă Crew Dragon și o rachetă Falcon 9, ambele construite SpaceX.
Inițial, lansarea era programată să aibă loc miercuri, la aceeași oră, dar a fost amânată din cauza vremii nefavorabile.
Zborul, care este unul de testare, poate fi interpretat ca o recăpătare a independenței spațiale a SUA.
Este pentru prima oară după anul 2011 când astronauții americani ajung în spațiu pornind din propria țară, după ce în ultimii nouă ani au folosit capsulele Soyuz lansate de Rusia pentru care NASA a plătit circa 80 milioane dolari pentru un loc.
„Privatizarea” spațiului
Doug Hurley și Bob Behnken sunt echipați cu costume dintr-o singură bucată, proiectate tot de compania lui Musk, care asigură un nivel optim de oxigen și permit inclusiv folosirea ecranelor touch-screen.
Zborul până la Stația Spațială Internațională va dura 19 ore, pentru ca echipajul să poată testa în condiții reale tehnologia de ultimă oră de la bord.
Racheta Falcon 9, care a propulsat capsula, s-a desprins fără incidente, după care a aterizat cu succes, în plan vertical, pe o barjă în ocean.
Posibilitatea de recuperare a rachetei propulsoare, grație tehnologiei moderne, face ca zborurile spațiale să devină mult mai ieftine și să poată fi transformate într-o afacere.
De altfel, în prezent compania lui Elon Musk asigură cam 20% din zborurile spațiale deservind agenții naționale sau companii private.
Lansarea cu succes de sâmbătă seară intervine la doar o zi după ce un prototip de navă spațială, proiectat să asigure transporte oameni și circa 100 de tone de materiale spre Lună sau chiar Marte, a explodat în timpul unui test realizat în Texas.