O echipă medicală din secțiile de Urologie și ATI ale Spitalului Clinic Județean de Urgență din Oradea a făcut în premieră o operație laparoscopică, așadar minim invazivă, pentru îndepărtarea vezicii urinare a unui pacient cu cancer vezical invaziv.

Intervenția a fost, în termeni medicali, o cistectomie radicală laparoscopică, în cadrul acesteia vezica afectată integral de tumoră fiind îndepărtată nu prin mijloacele chirurgiei clasice invazive, ci prin laparoscopie 3D, adică cu ajutorul unui tub subțire introdus în cavitatea abdominală printr-o incizie de dimensiuni mici a peretelui abdominal.

Potrivit unui comunicat al Spitalului Județean, „intervenția a fost posibilă datorită profesionalismului echipei formate din medicii și asistentele Clinicii de Urologie și ai Secției Clinice de Anestezie și Terapie Intensivă” din cadrul acestei unități, echipa operatorie fiind coordonată de dr. Bogdan Feciche, medic primar urolog, care de anul trecut conduce secția de Urologie, și dr. Simona Mîrț, medic primar ATI.

„În vârstă de 68 de ani, pacientul a avut o evoluție specifică intervențiilor minim invazive, necesitând analgezie postoperatorie minimă și timp de recuperare redus”, informează Spitalul Județean, precizând că operația a fost făcută în 6 martie, iar după o săptămână pacientul a fost externat. În prezent, acesta „este acasă, în stare bună, și urmează să înceapă tratamentul oncologic”, subliniază purtătorul de cuvânt al unității sanitare, Lisa Crăiuț.

De la începutul anului 2023, echipa secției de Urologie a efectuat peste 20 de intervenții uro-oncologice laparoscopice dedicate tumorilor renale (nefrectomii radicale și parțiale), adenocarcinomului prostatic (prostatectomie radicală laparoscopică) și tumorilor suprarenale (adrenalectomia laparoscopică).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!