Complexul Muzeul Ţării Crişurilor organizează, în perioada 13-18 mai, ediţia a XIX-a a Zilelor Muzeului, eveniment ce va cuprinde mai multe expoziţii, concerte de muzică clasică şi chiar un spectacol de teatru.
În premieră, însă, pe lângă Palatul Baroc şi celelalte secţii ale MŢC, orădenii vor putea vizita şi muzeele episcopiilor Ortodoxă, Greco-Catolică, Romano-Catolică şi Reformată din Oradea, ai căror reprezentanţi vor prezenta curioşilor valorile de patrimoniu mobil ale cultelor din care fac parte. Evenimentul va avea loc pe 16 mai, în cadrul Nopţii Muzeelor, care anul acesta se desfăşoară sub genericul "Muzeele din Oradea împreună!".
"Această colaborare s-a născut la ideea episcopului romano-catolic László Böcskei, care mi-a spus că ar dori să deschidă muzeul Catedralei pentru public. O astfel de colaborare între muzeul de stat şi cele religioase este o premieră pentru Oradea, pentru România, dar şi pentru Europa", a spus Aurel Chiriac, directorul MŢC, marţi, într-o conferinţă de presă.
Un alt punct de atracţie al ediţiei XIX-a a Zilelor Muzeului va fi expoziţia "Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară în România", adusă de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti şi asigurată la peste 1 milion de euro datorită pieselor de valoare pe care le cuprinde. Orădenii vor putea vedea zeci de ţinute şi costume vechi, purtate inclusiv de personalităţi istorice precum Elena Cuza, Mihai Kogălniceanu, Vasile Alecsandri şi Nicolae Titulescu. Aceeaşi expoziţie va avea şi o secţiune dedicată vestimentaţiei purtate în Oradea de-a lungul timpului.
Tot la Noaptea Muzeelor, organizatorii au pregătit un concert de muzică clasică, coordonat de tinerii muzicieni Andrada şi Tudor Ciupeiu. Este vorba despre "Anotimpurile", de Antonio Vivaldi, care va fi dat pe fragmente în două locaţii. Aşadar, "Primăvara" şi "Vara" se vor auzi la Muzeul Memorial Aurel Lazăr, iar "Toamna" şi "Iarna", la Muzeul Iosif Vulcan. De asemenea, întreg concertul va fi dat noaptea fie la Palatul Baroc fie într-un lăcaş de cult din oraş.
Zilele Muzeului Ţării Crişurilor se vor încheia, ca de obicei, cu o seară de gală, care, în acest an, va consta în prezentarea spectacolului de teatru "Iubire", o versiune scenică de Ioan Ieremia după "Bogdan Dragoş" de Mihai Eminescu. Reprezentanţia este programată pe 18 mai la Sala Arcadia, cu intrare gratuită, pe baza unor invitaţii care vor putea fi ridicate anterior de la agenţia Teatrului.