Administrația județeană din Bihor va pune la bătaie anual 500.000 lei pentru cofinanțarea unei campanii de sterilizare și cipare a câinilor cu stăpân. În acest scop, CJ Bihor a pregătit o procedură în baza căreia va acorda banii pentru primăriile interesate să se implice în această activitate.

Sterilizările, gratuite

Potrivit unui comunicat dat publicității vineri de Consiliul Județean, scopul campaniei de sterilizare și cipare a câinilor cu stăpân este de a stopa înmulțirea necontrolată a animalelor.

„Fiecare unitate administrativ-teritorială va beneficia de o cofinanțare de 50.000 lei pentru sterilizarea și ciparea câinilor cu stăpân. Suma acordată din bugetul Consiliului este de cel mult 500 lei/câine, diferența fiind suportată din fondurile autorităților publice locale”, informează CJ Bihor.

De asemenea, instituția precizează că „acțiunile de sterilizare și cipare se vor realiza de către medici veterinari, cu respectarea normelor și măsurilor sanitar-veterinare referitoare la protecția animalelor”, aceste servicii urmând să fie gratuite, așa încât stăpânii animalelor să nu plătească nimic.

Cofinanțările, după regulament

CJ Bihor informează că a pregătit o procedură pentru acordarea cofinanțărilor către primării, care stabilește principiile și modalitatea de alocare a fondurilor, documentul conținând și un model standard pentru cererile de cofinanțare pe care vor trebuie să le depună administrațiile locale.

„Cofinanțarea va fi acordată în baza unei cereri depuse de unitatea administrativ-teritorială. La acordarea punctajului vor fi considerate ca prioritare criteriile privind numărul populației domiciliate pe raza administrativ-teritorială a solicitantului, claritatea planului de acțiune, dimensiunea impactului prevăzut și valoarea aportului financiar al fiecărui solicitant”, arată CJ Bihor.

Procedura privind acordarea cofinanțării urmează să fie aprobată printr-o Hotărâre a CJ Bihor, iar până pe 24 martie persoanele interesate pot trimite sugestii sau recomandări, pe adresa registratura@cjbihor.ro.

Administrația județeană precizează că își propune să aloce anual 500.000 lei pentru cofinanțarea acțiunilor de sterilizare și cipare a câinilor cu stăpân din județ.

De menționat, în acest context, pe de o parte că această inițiativă este o premieră în Bihor, iar pe de altă parte că, tot la inițiativa Consiliului Județean, în patru orașe din județ sunt în curs de finalizare tot atâtea adăposturi pentru câinii fără stăpân.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!