Ani de-a rândul, de Maternitatea orădeană s-au legat scandalurile în lanţ. Gravide tratate cu indiferenţă, cazuri de malpraxis sau potlogării ale unor medici şi asistente compuneau tabloul unei boli ruşinoase, căreia părea că nimeni nu-i află leacul.

Iată, însă, că tot aici se pot întâmpla şi miracole. Cel mai edificator exemplu e al unei bihorence de 28 de ani, care, însărcinată fiind, a trebuit operată pentru a i se extirpa o tumoare gigant, cât o minge, care risca să-i omoare copilul. Intervenţia, realizată de o echipă condusă de conferenţiarul Petru Chitulea, a fost o reuşită deplină: tumoarea a fost scoasă, iar bebeluşul creşte sănătos...

Povară grea

Gândul la gingăşia mânuţelor fine de sub pleduţ a fermecat-o pe tânără. Parcă şi vedea cum, peste câteva luni, ghemotocul îi va scânci în braţe, iar visul ei de-atât timp i se va împlini. "Nu contează ce va fi, băiat, fetiţă, doar sănătos să fie", zicea tânăra. A simţit, însă, că se prăbuşeşte cerul pe ea când medicii i-au spus că are o tumoare "cât un cap" în uter. Fibromul creştea văzând cu ochii şi risca să-i sufoce bebeluşul în pântece. "Continuarea sarcinii era absolut imposibilă. În scurt timp, copilul pur şi simplu nu ar mai fi avut loc în cavitatea abdominală", explică dr. Petru Chitulea.

Cu fiecare zi, tumoarea atârna tot mai greu în abdomen. Situaţia era cu atât mai gravă cu cât orice mică atingere a uterului putea provoca avort. În plus, exista riscul ca sarcina să se oprească din evoluţie, iar starea pacientei să se complice atât de mult încât, ca să-i salveze viaţa, medicii să fie nevoiţi să-i extirpe uterul de tot. Adică să o mutileze pe viaţă.

Premieră orădeană

Până la urmă, decizia intervenţiei a fost luată, iar vineri, 30 aprilie, gravida era operată de o echipă formată din ginecologii Petru Chitulea şi Samuel Geza, asistaţi de anestezistul Octavian  Teodorescu. Cu emoţii, căci sarcina avea doar 16 săptămâni. "Am fost nevoiţi să intervenim utilizând o tehnică mai rară: am efectuat o miomectomie, deci o extirpare a tumorii de pe uterul gravid, urmată de histeroplastie, adică resuturarea uterului pentru a-l aduce cât mai aproape de starea lui normală şi naturală", spune Chitulea.

Fibromul avea dimensiuni impresionante: un diametru de aproape 30 centimetri şi o greutate ce bătea spre 4,5 kilograme. Cu toate acestea, intervenţia a decurs bine, iar pacienta nu a suferit complicaţii. Reuşita reprezintă o premieră locală. "Din câte ştiu, în România o astfel de operaţie a mai fost făcută de academicianul Munteanu, acum câţiva ani, la Timişoara. Dar în Oradea este prima operaţie cu extirparea unei tumori-gigant de pe un uter gravid, concomitent cu salvarea sarcinii şi cu dezvoltarea ei în continuare", spune, mulţumit, ginecologul.

Pacienta îşi revine bine, iar bebeluşul creşte. Ce-i drept, va urma o naştere prin cezariană, dar femeia va putea face, pe viitor, şi alţi copii, fără probleme. "Va naşte un copil sănătos în apropierea termenului", pronostichează Chitulea. În definitiv, se poate mândri că i-a dat unui om, la propriu, viaţă...


OPERAŢII GRELE
Tumoare de 11,5 kilograme

21 retroperineala.jpgÎn ultima perioadă, la Maternitatea orădeană au mai fost realizate şi alte intervenţii complicate, soldate cu rezultate de succes. În urmă cu câteva luni, o altă femeie a fost operată de o tumoare gigant (foto) care a cântărit nu mai puţin de 11,5 kg.

"Tumoarea avea o dezvoltare particulară: era nu în cavitatea abdominală, ci retroperitoneală, deci în spatele peritoneului (n.r - membrana ce căptuşeşte peretele abdomenului şi acoperă organele). A fost o chestie absolut ieşită din comun. O operaţie extrem de laborioasă şi riscantă, dar care a ieşit bine", explică doctorul Chitulea.

Pentru reuşita intervenţiei, ginecologul a colaborat cu medicii rezidenţi Gabriela Paina şi Mihai Luncan, cu anestezista Emilia Ganea, dar şi cu urologi, deoarece unul dintre uretere (canalul dintre rinichi şi vezica urinară) era prins în tumoare. "A trebuit să facem o reimplantare de ureter în vezică şi am "cârpit" vezica, iar după aceea am trimis-o la Urologie, la doctorul Doru Maghiar, care i-a scos stentul pus în ureter, a investigat-o şi este în perfectă stare", spune ginecologul.