"În premieră la Oradea, astăzi s-a făcut primul tratament al infarctului miocardic acut prin implantarea unui stent, adică un dispozitiv care dilată arterele şi permite circulaţia sângelui. Până acum, la noi, bolnavii care sufereau un infarct miocardic se tratau prin tromboliză, adică printr-un medicament care dizolva cheagul de sânge care a provocat infarctul. Această nouă metodă este mai bună, pentru că pacientul se poate reîntoarce la o viaţă activă în aproximativ 48 de ore, or dacă era tratat prin tromboliză, pacientul trebuie să stea 7 zile nemişcat şi nu e sigur că supravieţuieşte", a declarat pentru BIHOREANUL dr. Carmen Pantiş.

Până acum, o alternativă la tromboliză era transportul la spitalele din Cluj şi Timişoara. Dar implantarea stentului garantează practic că pacientul supravieţuieşte infarctului, acesta dilatând vasele sanguine şi permiţând, astfel, sângelui să circule. "În continuare vrem să facem asemenea operaţii la Oradea", a punctat Pantiş.

La rândul său, cardiologul Virgil Popa, care a făcut această operaţie alături de medicul Radu Hagiu, de la Institutul Inimii din Cluj care întâmplător s-a aflat la Oradea pentru a instrui medicii orădeni în implementarea tratamentelor prin această procedură, a spus că operaţia a fost "perfectă", iar pacientul, un bihorean de 64 de ani se simte bine. "E în stare foarte bună. Este conştient şi poate că luni va putea pleca acasă. El era internat cu angină instabilă, dar între timp starea lui s-a agravat. El urma să fie operat, deoarece avea o îngustare de arteră coronară care trebuia dilatată. Am observat în timpul operaţiei că a făcut infarct, am intervenit la timp şi se simte bine", a completat medicul, care e şi coordonatorul programului de dilatări arteriale desfăşurat prin Ministerul Sănătăţii.

Acesta a precizat că dacă nu se intervenea la timp, omul ar fi fost în pericol să nu supravieţuiască.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea a fost inclus în Subprogramul de tratament invaziv al acestei afecţiuni, luna trecută, după ce ministrul Cseke Attila a semnat vineri Ordinul care aprobă normele de aplicare a programelor naţionale de sănătate pentru anii 2011-2012. Subprogramul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut a fost lansat în iunie 2010, în 10 centre din ţară.

Potrivit datelor de la minister, prin metoda tratamentului invaziv au fost salvaţi în primele nouă luni ale anului trecut 460 de pacienţi în toată ţara. Prin acest program, "se asigură finanţarea intervenţiilor în primele 12 ore de la debutul simptomelor bolii, salvându-se viaţa pacienţilor prin această intervenţie", precizează Ministerul Sănătăţii.

Spitalul Judeţean din Oradea estei astfel cel de-al 11-lea centru din România, unde vor putea fi efectuate astfel de intervenţii. "După implementarea proiectului la Oradea, tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut se va face transportarea pacientului de la Unitatea de Primire Urgenţe direct la laboratorul de angiografie, unde acestuia i se face o coronarografie, pentru a se vedea unde este blocajul din arterele coronare şi pentru a se introduce un stent (n.r. care lărgeşte arterele şi fluidizează circulaţia)", explica luna trecută BIHOREANULUI dr. Carmen Pantiş, managerul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea.

Anual la Oradea se înregistrează aproximativ 400-500 de cazuri de pacienţi cu infarct miocardic acut.