Universitatea din Oradea a dat startul unui proiect interesant, care folosește realitatea virtuală pentru a ajuta persoanele condamnate penal să se reintegreze pe piața muncii, după eliberarea din penitenciar.

Cu ajutorul universitarilor, deținuții vor simula virtual diferite situații, ceea ce îi va ajuta să își dezvolte abilități de comunicare, respectiv să descopere și să-și consolideze valori morale și sociale.

Intitulat RECOMMIT - „Îmbunătățirea stării de bine și a reintegrării sociale a deținuților”, proiectul este derulat de către Departamentul de Psihologie din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane și are în obiectiv persoanele care urmează să iasă din închisoare, după cum se arată într-un comunicat al Universității transmis vineri.

„Ne vom folosi de realitatea virtuală pentru a ajuta persoanele condamnate să se familiarizeze cu diferite situații de viață. Datorită acestor noi tehnologii, implicarea individuală este destul de mare. Vom realiza simulări ale unor discuții cu interlocutori virtuali, pentru a-i ajuta pe condamnați să își formeze deprinderi de comunicare. Este vorba de o premieră, realitatea virtuală nu a mai fost folosită în sistemul penitenciar din România”, a subliniat lect. univ. dr. Gabriel Roșeanu, membru în echipa proiectului RECOMMIT.

Potrivit conf. univ. dr. Carmen Bora, echipa de cercetare va căuta să identifice și provocările legate de mediul de muncă a deținuților ce urmează a fi eliberați, dar și să elaboreze un program de calitate pentru dezvoltarea abilităților de care condamnații penal au nevoie pentru a-și găsi un loc de muncă, precum cele de ascultare, de comportament și răspuns prosocial, reducerea răspunsurilor ostile, rezolvarea problemelor sociale, rezolvarea conflictelor și setarea limitelor interpersonale, stabilirea valorilor civice (de exemplu, egalitate, responsabilitate, respect, toleranță).

De asemenea, universitarii orădeni vor dezvolta o platformă de realitate virtuală, care va permite exersarea deprinderilor învățate în cadrul activităților programului. Proiectul va fi implementat cu deținuți din patru țări: Cipru, Grecia, Spania și România.

La lansarea proiectului, eveniment ce a avut loc joi, la Universitate, comandantul Penitenciarului Oradea, comisar șef Ciprian Timiș, a spus că „proiectul RECOMMIT este o oportunitate și pentru administrația penitenciarului de a cunoaște mai bine aspecte legate de executarea pedepsei li de a ști cum putem să-i ajutăm pe toți deținuții să se integreze pe piața muncii”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!