La doar câteva zile după ce Oradea a fost, în premieră, scena unei duble operaţii de prelevare de organe, o altă premieră medicală s-a desfăşurat, în weekend, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă: familia unui preot care a intrat în moarte cerebrală a acceptat să îi doneze organele, după ce acesta şi-a exprimat încă din timpul vieţii această dorinţă.

"Pacientul a ajuns la spital după ce i s-a făcut rău, cu hemoragie cerebrală cu inundare ventriculară. Protocolul de declarare a morţii cerebrale a avut loc sâmbătă şi am obţinut acceptul din parte fratelui şi surorii acestuia, el fiind preot romano catolc celib. Au fost recoltate ficatul, rinichii şi corneele", a declarat marţi BIHOREANULUI dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant în Bihor.

Potrivit apropiaţilor, preotul orădean, pe numele său Kolozsvári István Antal, le-a spus fraţilor săi de mai multă vreme să îi doneze obligatoriu organele după ce va muri. De altfel, se pare că părintele chiar milita, în faţa enoriaşilor săi, pentru donarea de organe şi transplant, în spiritul milei creştine. "Este, la nivel naţional, primul preot ale cărui organe au fost donate. A mai fost încă un preot declarat în moarte cerebrală în Constanţa, însă familia nu a fost de acord", a mai precizat Carmen Pantiş.

De altfel, la vremea respectivă, Arhiepiscopia Tomisului, de care aparţinea preotul constănţean, a amintit că Biserica Ortodoxă Română este de acord cu donarea de organe, dar a subliniat totodată că respectă decizia familiei.

Prin gestul său, preotul orădean va salva viaţa unui om care avea ciroză (prin donarea ficatului), va ajuta alţi 2 oameni să scape de dializă (cu ajutorul rinichilor), iar alte două persoane vor vedea lumina zilei, prin transplantarea corneei.

A fost a 11-a intervenţie de acest gen din anul 2013 în Oradea, care rămâne în continuare lider în topul acestui tip de intervenţii.