​Caz în premieră pentru țara noastră: un cetăţean român a fost ridicat de procurorii DIICOT fiind suspectat de aderare la o organizaţie teroristă aflată în străinătate. Individul era monitorizat de serviciile de informaţii încă din 2015 şi a fost ridicat joi dimineaţă, în urma unor percheziţii în judeţul Argeş. Bărbatul, care este căsătorit, era într-un stadiu avansat de autoradicalizare şi era atât de pasionat, încât îi dăduse copilului său un nume islamic.

Potrivit Digi24.ro, joi dimineaţă, au avut loc trei percheziţii în judeţul Argeş, într-un dosar în care anchetatorii îl căutau pe suspectul de terorism, suspectată că a făcut propagandă pentru grupări teroriste având legături cu Daesh.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a declarat la Digi24 că bărbatul a observat şi monitorizat un obiectiv militar de pe teritoriul României, îşi exprimase intenţia în repetate rânduri de a merge în Siria şi încerca să-i convingă şi pe alţii să se alăture Daesh, cu alte cuvinte, făcea propagandă teroristă. 

Este vorba despre o persoană aflată într-o "etapă avansată" de autoradicalizare, a precizat Marincea.

El a spus că radicalizarea suspectului, în vârstă de 39 de ani, s-ar fi produs într-un stat european, în Belgia sau Franţa, timp de mai mulţi ani, acolo unde ar fi aderat la o grupare care milita în favoarea organizaţiei teroriste Daesh.

Digi24.ro menţionează că românul ar fi avut legături cu persoane care au revendicat în numele Daesh atentatele de la Paris. Individul încercase să îşi atragă şi familia în acest cerc.

Suspectul, zis "Ibrahim", ar fi utilizat începând cu luna noiembrie 2016, pe o retea de socializare, mai multe conturi personale, prin intermediul cărora a postat si distribuit fotografii cu sigla gruparii teroriste DAESH, precum şi înregistrari cu atacuri ale DAESH şi executii, prin decapitare şi împuşcare, cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina câştigarea de noi adepţi, capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

În primavara anului 2015, suspectul s-a deplasat în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenţie căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acesta este îngrădit. Datele şi informatiile respective au fost culese de bărbat în scopul transmiterii ori punerii la dispoziţia unei entităţi teroriste salafiste si pro-jihadiste dintr-un stat al Uniunii Europene, grupare ai carei adepţi au plecat în zona siriano-irkiană pentru a participa la jihad şi care a avut legătură cu persoanele care au revendicat atentatele teroriste de la Paris din 13.11.2015, se arată într-un comunicat DIICOT.