Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, dr. Hadrian Borcea, şi coordonatorul secţiei de Obstetrică şi Ginecologie, dr. Petru Chitulea, au anunţat două evenimente medicale deosebite şi, mai ales, reuşite.

Premieră naţională

Prima este o premieră naţională şi constă în tratamentul paraliziei printr-o metodă inovatoare şi în timp record, în cazul unui pacient în vârstă de 50 de ani care suferise o pareză pe partea dreaptă a corpului în urma unui accident vascular cerebral ischemic, adică tulburarea circulaţiei sângelui la nivelul creierului.

"E vorba despre o procedură terapeutică aplicată pacienţilor cu accident vascular cerebral ischemic care se soldează cu paralizie. Pe 6 iulie, am avut un pacient cu paralizie la nivelul jumătăţii drepte a corpului şi cu tulburări de vorbire, la care am aplicat această procedură, iar în urma tratamentului, la o oră, pacientul nu a mai prezentat nici un fel de simptome. Paralizia a remis în totalitate", a declarat dr. Hadrian Borcea.

Acesta a adăugat că "procedura a fost o reuşită, în premieră naţională". "Chiar dacă în lume se practică de câţiva ani, în România această procedură nu a fost folosită cu succes până acum", a spus medicul.

Metoda nu poate fi folosită însă în orice caz, la orice bolnav, deoarece constă în evaluarea amănunţită a riscurilor la care se supune pacientul, iar terapia este agresivă datorită substanţei uzitate. Dacă particularităţile pacientului o permit, i se dă un medicament special. "Procedura terapeutică constă în administrarea unui tratament timp de o oră, într-o doză foarte bine calculată, şi urmată de o supraveghere şi o terapie în secţia de Terapie Intensivă, iar apoi la Neurologie", a mai explicat dr. Borcea.

Atenţie la simptome!

Şeful UPU a mai precizat că realizarea acestei proceduri a presupus o pregătire laborioasă de câteva luni, care a fost implementată cu ajutorul Clinicii de Neurologie din Debreţin, cu care Universitatea orădeană desfăşoară un proiect transfrontalier. "Pacientul s-a externat ieri, (n.r. luni), în stare foarte bună, fără nicio complicaţie", a mai punctat medicul, adăugând că esenţial a fost faptul că bărbatul fusese adus în timp util la spital.

Borcea a subliniat că este extrem de important ca bolnavii să ajungă la spital în mai puţin de trei ore de la apariţia simptomelor. Principalul semn al accidentului vascular cerebral ischemic este că pacientul nu îşi poate mişca o jumătate a feţei, iar cei din jur observă o asimetrie a feţei. Totodată, bolnavul nu îşi poate mişca mâna sau piciorul de pe aceeaşi parte a corpului sau are forţa mult diminuată, iar cuvintele pe care le pronunţă nu au sens.

Până acum, tratamentul accidentului vascular cerebral ischemic era o procedură de lungă durată, constând atât în aplicarea unui tratament medicamentos de limitare a efectelor paraliziei, adică de limitare a zonei afectate a creierului, şi abia apoi în efectuarea unui tratament de recuperare prin kinetoterapie, care poate dura luni sau chiar ani, în funcţie de gravitate. "Cazul acesta a fost o primă excepţie de la regulă, în care pacientul a ieşit pe picioarele lui din spital", a conchis Borcea.

Mai rapid, mai sănătos

laparoscop.jpgLa rândul său, conferenţiarul Petru Chitulea, medicul coordonator al Maternităţii, a anunţat o altă premieră fericită pentru Oradea, desfăşurată în urmă cu trei săptămâni, în cazul unei femei în vârstă de 58 de ani, operată laparoscopic.

"A fost vorba despre o histeroctomie totală, adică extirparea uterului şi a ovarelor fără a tăia abdomenul. A fost o operaţie complexă, pe care am putut-o face graţie aparaturii moderne (foto) pe care am primit-o", a spus Chitulea, adăugând că asemenea operaţii au mai fost făcute în România, dar nu în Oradea.

Ginecologul a precizat că "intervenţia a decurs cu succes", pacienta fiind externată la 7 zile de la operaţie, perfect sănătoasă. "Am externat-o abia după 7 zile din exces de prudenţă", a spus medicul.

Specialistul a explicat că marele avantaj al procedurii laparoscopice, în general, este acela al reducerii semnificative a suferinţei (comparativ cu operaţiile chirurgicale tradiţionale, deschise), reducerea la minim a durerilor, precum şi reducerea perioadei de recuperare a pacientului. În plus, a subliniat dr. Chitulea, şi reinserţia socială şi profesională a bolnavului se face într-un timp mult mai scurt, nefiind nevoie de concedii medicale prelungite. În fine, de obicei pacientele operate laparoscopic îşi pot relua viaţa sexuală într-un timp mai scurt.

Chitulea a mai ţinut să puncteze că operaţia a fost reuşită datorită colaborării bune între primarul Ilie Bolojan şi ministrul Sănătăţii Cseke Attila, care au obţinut, pentru Maternitate, un laparoscop de cea mai mare performanţă, dar şi fostului manager al Maternităţii (devenit între timp şeful Spitalului Judeţean), Gavrilă Grebenişan, care a făcut posibilă o sponsorizare de aproximativ 500 de milioane de lei vechi pentru instrumentarul necesar ca aparatul să poată funcţiona.

"Acest aparat de endoscopie chirurgicală, care costă sute de miii de euro, este un fel de Mercedes între celelalte aparate", a spus Chitulea, pentru a se face mai bine înţeles. Ginecologul a subliniat că aparatura este una "de top mondial", care se foloseşte în clinicile cele mai moderne din lume.