30 septembrie a fost data limită până la care cei care au dorit au putut dona sume de bani pentru ca statul român să cumpere sculptura „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi. Premierul Dacian Cioloş le-a mulţumit celor care au donat şi a anunţat că Guvernul ia în calcul prelungirea procesului de subscripţie.

"Doresc sa multumesc celor peste 100.000 de romani care au participat la subscriptia publica pentru achizitia "Cuminteniei Pamantului". S-au strans in patru luni si jumatate peste un milion de euro in acest proces de subscriptie. Cred ca este pentru prima data in Romania cand o suma atat de importanta este stransa intr-o perioada atat de scurta pentru un proiect cu valoare culturala", a spus premierul Dacian Ciolos, potrivit HotNews.ro, într-un mesaj video postat pe site-ul Guvernului şi pe pagina sa de Facebook.

"Nu pot sa uit efortul facut de acel sportiv roman care a traversat Canalul Manecii inot pentru a sustine acest proiect sau de copiii din casele de copii din Neamt care au decis sa contribuie cat au putut, in mod simbolic, dar semnificativ pentru ceea ce a insemnat acest proiect. Vreau sa multumesc romanilor din diaspora care au participat in mod activ si care ua dovedit ca radacinile nu se uita si ca au inteles foarte bine valoarea acestui proiect, dincolo de obiectivul achizitiei", a afirmat seful Guvernului. 

Premierul a arătat că faptul ca numarul de donatii a crescut în ultimele zile este încă un motiv pentru care ia in calcul prelungirea perioadei de subscriptie pentru sculptura lui Constantin Bracusi.  "Doar in ultimele zile au fost trimise peste 20.000 de SMS-uri in sprijinul achizitiei "Cuminteniei Pamantului". Toate acestea ne indeamna sa credem ca acest proiect a fost un succes si de aceea luam in considerare posibilitatea de a prelungi procesul de subscriptie publica. Pentru mai multe precizari vom reveni in zilele urmatoare", a incheiat Ciolos.

Potrivit HotNews.ro, în total, peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscriptie nationala "Brancusi e al meu", menita sa sustina achizitionarea sculpturii "Cumintenia Pamantului" de Constantin Brancusi, iar suma stransa pana vineri, ziua in care conturile deschise la mai multe banci pentru donatii au fost inchise, este de 1.163.032 de euro.

Proprietarii sculpturii "Cumintenia Pamantului", Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat, in martie 2015, suma 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi.