Premierul Florin Cîţu a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că de la 1 iunie se poate discuta despre "revenirea la normalitate", urmând să fie constituit un comitet interministerial pentru stabilirea măsurilor care ar putea fi luate de la acea dată.

"Astăzi voi anunţa constituirea unui comitet interministerial, sub coordonarea premierului, care să asigure, de la 1 iunie, revenirea la normalitate a României. Vom începe, de fapt, acesta este primul jalon, primul pas, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate", a declarat Florin Cîţu, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

Astfel, de la 1 iunie ar urma să fie făcut "un prim pas" spre revenire, prin relaxarea mai multor restricţii.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie accelerată campania de vaccinare în lunile aprilie şi mai. "Vom avea 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România, la finalul lunii mai vom avea poate 5 milioane de persoane vaccinate şi în scenariul optimist chiar 6 milioane de români vaccinaţi. 5 milioane de persoane vaccinate reprezintă peste 50% din populaţie care va fi vaccinată. Putem vorbi la sfârşitul lunii mai de revenirea la normalitate", a spus premierul României. 

Totodată, a subliniat Florin Cîţu, este nevoie de implicarea bisericilor în campania de vaccinare, în special la ţară. "Este nevoie şi am spus-o şi la întâlnirea cu cultele, este nevoie de o implicare a bisericii în această campanie de vaccinare, mai ales în mediul rural", a declarat el. 

Pe de altă parte, acesta a precizat că la paşaportul COVID, sau certificatul verde, nu se va aplica în România pentru deschiderea economiei şi a turismului.

În schimb, Cîţu a afirmat că dacă până la finalul lunii iulie în România ar fi 10 milioane de persoane vaccinate, "putem vorbi despre redeschiderea economiei aproape în totalitate".

El a afirmat şi că în ceea ce priveşte situaţia epidemiologică lucrurile s-au mai stabilizat.

"Am luat nişte măsuri, după ce m-am consultat cu primarii, cu reprezentanţii cultelor şi se poate să sărbătoreşti Paştele în această perioadă. Am luat măsurile după ce am discutat cu mai mulţi factori de decizie şi se vede că avem rezultate. Avem un platou care se menţine de aproape o săptămână, la fel şi dacă mă uit la procentul persoanelor confirmate. Pe Bucureşti, avem iar o stabilizare, chiar o scădere în ultimele zile, şi la Ilfov avem un platou şi în judeţul Timiş scade. În ceea ce priveşte incidenţa cumulată a cazurilor la 14 zile la mia de locuitori, Bucureştiul a atins un maxim acum câteva zile, iar acum scade. Vă cer să aveţi răbdare. Măsurile funcţionează", a declarat Cîţu.