Premierul interimar Mihai Fifor l-a demis, miercuri, pe şeful Politiei Romane, Bogdan Despescu, după ce Mihai Tudose a refuzat solicitarea ministrului de Interne Carmen Dan în acest sens.

Transmisă iniţial de televiziunile de ştiri, informaţia a fost confirmată oficial de Guvern printr-un comunicat în care se arată că şefia Politiei Române va fi preluată interimar de chestorul Cătălin Ioniţă (foto), cel care iniţial o refuzase şi din cauza căruia au apărut tensiuni între Mihai Tudose şi Carmen Dan.

"Prim-ministrul interimar Mihai-Viorel Fifor a semnat astăzi decizia de eliberare a domnului Bogdan Despescu din funcţia de inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu rang de secretar de stat. Totodată, premierul interimar a semnat decizia de împuternicire, pentru o perioadă de şase luni, în funcţia de inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu rang de secretar de stat, a domnului Alexandru-Cătălin Ioniţă”, se arată în comunicatul premierului interimar, care precizează că „ambele decizii ale prim-ministrului interimar au fost luate la propunerea ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, şi vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial".

După cum se ştie, chestorul principal Cătălin Ioniţă, şeful Directiei Generale Anticorupţie (DGA), a acceptat iniţial nominalizarea ca şef al Poliţiei Române, dar în doar 24 de ore s-a răzgândit. Deşi ştia acest lucru chiar de la el, Carmen Dan nu l-a informat şi pe premierul Mihai Tudose, care a aşteptat mai întâi să vadă dacă acesta îl demite sau nu pe Bogdan Despescu.

Informaţia a ajuns însă în presă, iar Tudose a acuzat-o pe Carmen Dan că l-a minţit. Ulterior, ministrul de Interne s-a dezvinovăţit prezentând un document conform căruia Ioniţă îşi dăduse acordul iniţial. Conform Statutului Politţstului, împuternicirea pe funcţie nu poate depăşi 6 luni şi pentru ea e nevoie de acordul persoanei vizate.

Carmen Dan i-a solicitat lui Tudose demiterea lui Despescu în contextul scandalului izbucnit dupa reţinerea poliţistului acuzat de pedofilie. Dupa ce a refuzat să-l demită pe Despescu, Tudose a cerut să plece Carmen Dan de la Ministerul de Interne. Apoi, fostul premier a pierdut susţinerea partidului şi a ajuns să-şi dea demisia în această saptamână.