În timpul unei vizite oficial la spitalul de suport Covid-19 de la Târgu Mureş, premierul României, Ludovic Orban, a făcut aprecieri dure la adresa judecătorilor Curţii Constituţionale a României, care au declarat neconstituţionale prevederile privind aplicarea amenzilor în timpul stării de urgenţă.

Dacă va fi nevoie, a precizat Orban, Guvernul va emite un OUG pentru a se asigura că se respectă regulile pe perioada stării de alertă în care România va intra din 15 mai.

"Decizia Curtii arată că aceşti oameni au pierdut orice legătură realitatea din cu societatea românească (n.r. judecătorii CCR) vor să îi ajute pe cei care încalcă legea, o minoritate. Nu au pic de respect pentru cei peste 90% dintre cetăţenii României care respectă legea", a spus Orban, sâmbătă, în cadrul unei vizite oficiale la Târgu Mureş.

El a precizat că decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) nu face decât să lase fără instrumente autorităţile statului, în lupta privind combaterea epidemiei.

Premierul a mers mai departe, apreciind că decizia CCR este un act de "instigare la nerespectarea legii, o decizie care pune în pericol viaţa şi sănătatea fiecărui român".

"Interesul nostru este să păzim viaţa cetaţenilor români, să reducem riscul răspândirii epidemiei de Coronavirus. Decizia CCR încalcă dreptul fundmanetal prevăzut în Constituţie, dreptul la viaţa, dreptul la sănătate – salutul pe care ni-l dorim, primul bun la care ţinem cu toţii. Avocatul Poporului, prin vocea PSD, ALDE şi a lui Ponta, calcă în picioare acest drept funadamental privind viaţa şi sănătatea", a comentat el.

Întrebat de unul dintre jurnalişti ce va face Guvernul în cazul în care CCR va declara neconstituţională legislaţia privind regulile din starea de alertă din România, Ludovic Orban a răspuns că, în acel caz, va emite un OUG prin care se să impună respectarea regulilor.

"Vom emite o Ordonanţă de Urgenţă care să le dea autorităţilor instrumentele necesare care sa apere viaţa şi sănătatea cetăţenilor României. Nu putem accepta ceea ce face CCR şi Avocatul Poporului. Nicio ţară din UE nu s-a confruntat cu aşa ceva. Nicio ţară nu a fost lipsită de instrumente pentru a impune respectarea legilor şi a regulilor, mai ales într-o situaţie atât de gravă cum e epidemia de coronavirus", a spus Orban.