Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că este luat în considerare un scenariu în care elevii să facă cursurile online până la data de 1 octombrie. 

"Au fost discuţii pe această temă (ca şcolile să înceapă fizic de la 1 octombrie, iar în intervalul 14-30 septembrie cursurile să fie online - n.r.). Există puncte de vedere exprimate de specialişti, în special medici, care spun că atât profesorii, cât şi copiii, într-un procent foarte mare, revin din concedii, că o mare parte dintre cei infectaţi au spus că vin din concediu", a spus Ludovic Orban, citat de Mediafax.

El a precizat însă că nu a fost luată o astfel de decizie, dar dacă se va lua, atunci va fi anunţată în timp util. "Deocamdată lucrurile sunt aşa cum le-am anunţat. Decizia de deschidere a şcolii va fi luată în plan local", a mai spus premierul.

Şcoala începe în 14 septembrie, iar în 10 septembrie toate unităţile de învăţământ din ţară ar urma să afle scenariul în care încep cursurile. Marţi, ministrul Educaţiei şi ministrul Sănătăţii au susţinut o conferinţă de presă prin care anunţau că elevii a căror şcoli vor intra în scenariul verde, vor merge la cursuri şi vor păstra o distanţa de un metru între ei, iar purtarea măştii va fi obligatorie, cu excepţia copiilor de grădiniţă. 

Pandemia de coronavirus ridică probleme legate de igienă, mai ales în şcolile în care nu există apă curentă şi nici grupuri sanitare în interiorul clădirii. Ultimele statistici ale Ministerului Educaţiei arată că în România sunt 1.180 de şcoli care funcţionează cu grupuri sanitare necorespunzătoare şi circa 3.500 de clădiri pentru care autorizaţia sanitară lipseşte.