Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat miercuri lângă casa de cultură din orașul Handlová, relatează presa din Slovacia. El a căzut la pământ, iar gărzile sale de corp au intervenit pentru a-l ridica și a-l evacua cu o mașină, arată primele informații. 

La acea casă de cultură era programată o reuniune a guvernului. Fico a ieșit printre oameni și atunci a fost împușcat. 

El a fost dus la spital, dar la ora publicării acestei știri nu se cunosc informații privind starea sa.

Principalul suspect a fost reținut de Poliție. Jurnaliștii slovaci relatează că politicianul ar fi fost nimerit de două sau chiar trei gloanțe. 

Autoritățile au închis toată zona din jurul centrului cultural unde s-a petrecut teribilul incident.

În octombrie 2023, Robert Fico, politician pro-rus, a fost numit în funcția de prim-ministru al Slovaciei pentru un mandat de patru ani.

El a preluat atunci al patrulea mandat de premier.

Acesta a câștigat alegerile după ce s-a angajat în campania electorală să pună capăt sprijinului militar pentru Ucraina. De asemenea, a criticat în repetate rânduri sancțiunile împotriva Rusiei, nota la acea vreme Digi24.ro. 

(sursa foto: Robert Fico / Facebook)

UPDATE: Ar fi fost nimerit în mână și în abdomen

Imagini de la fața locului arată cum agenții din jurul premierului l-au ridicat pe acesta și dus către o mașină oficială, în timp ce alți polițiști și agenți au imobilizat autorul atacului. 

Principalul suspect este un bărbat de 71 de ani. 

„Robo, vino aici”, a strigat atacatorul înainte să tragă, potrivit HotNews.ro. Acesta a fost imediat imobilizat de forțele de securitate și se află acum în custodia poliției.

Atacatorul ar fi tras de cinci ori în total.

Prim-ministrul Slovaciei a fost preluat cu un elicopter medical și transportat la un spital din Bratislava.

El ar fi fost nimerit în braț (de două ori) și în picior. 

Presa locală a făcut publice și o filmare cu momentul în care premierul slovac a fost împușcat. Înregistrarea este disponibilă aici.

Procurorul general acel acestei țări a transmis că autorii, căci se vehiculează că atacul a fost pus la punct totuși de două persoane, ar fi acționat pe cont propriu, conform primelor informații. 

Președinta Slovaciei, Zuzana Čaputová, președintele României, Klaus Iohannis, premierul României, Marcel Ciolacu, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și alți lideri politici au transmis mesaje prin care condamnă atacul și îi transmit gânduri bune și urări de însănătoșire lui Robert Fico. 

UPDATE, ora 22: Premierul, în operație

Ministrul Apărării slovace, Robert Kalinak, a declarat presei miercuri seară că premierul slovac Robert Fico era miercuri seară în timpul unei intervenții chirurgicale care durează de mai bine de trei ore și se află într-o stare extrem de gravă.

„E încă în sala de operație, operația este în desfășurare”, a adăugat el, potrivit HotNews.ro.

Ministrul slovac de interne Matus Sutaj Estok a declarat că autoritățile bănuiesc că atacul a fost motivat politic.

Incidentul a fost un atac la adresa democrației și a statului însuși, a subliniat el, un mesaj care aduce aminte de afirmația președintei în exercițiu Zuzana Caputova, care a descris mai devreme atacul asupra adversarului său politic drept un „atac împotriva democrației”.

Estok i-a rugat pe cetățeni să nu răspundă la ură cu ură, mai precizează HotNews.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!