Premierul Mihai Tudose susţine că, atunci când pachetul de legi ale justiţiei va ajunge la Guvern însoţit de avizul CSM, va ţine cont atât de poziţiile exprimate în interiorul sistemului judiciar, cât şi de poziţia celor au manifestat în faţa clădirii Guvernului.

Declaraţia a fost făcută marţi, la România TV, în contextul în care Tudose a precizat că Guvernul nu are încă pe masă o variantă finală a pachetului de legi din domeniul justiţiei.

"Domnul Tudorel Toader a venit cu o schiţă de proiect a ceea ce a înţeles domnia sa din discuţiile cu ceilalţi sau a preluat mot-a-mot sugestiile unor actori din domeniul justiţiei. A ieşit cu ele pe piaţă, a provocat dezbateri. Va trimite acest proiect la CSM, să vedem cu ce vine. Oficial, acel proiect încă nu a venit la Guvern", a spus Tudose, conform agenţiei de ştiri Mediafax.

Acesta a adăugat că, atunci când Guvernul va lua în dezbatere aceste legi, se va ţine seama nu doar de opiniile venite din sistemul judiciar, cât şi al cetăţenilor care îşi exprimă poziţia prin manifestaţii. "Când va veni, vă asigur că voi ţine cont atât de avizul CSM, cât şi de poziţia tuturor celor din piaţă. Când vorbesc de «piaţă», vorbesc chiar şi de piaţa din faţa clădirii Guvernului (Piaţa Victoriei - n.red.), dar şi din această «piaţă» a lumii justiţiei", a mai spus Toader.

După cum se ştie, săptămâna trecută, miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat principalele propuneri privind modificarea legilor justiţiei, una dintre cele mai importante schimbări anunţate fiind excluderea preşedintelui României din procedurile de numire a şefului DNA, DIICOT şi Procurorului general.

Toader a anunţat şi modificări legate de răspunderea magistraţilor, arătând că procurorii şi judecătorii vor răspunte material pentru erorile judiciare. Totodată, magistraţii reclamaţi pentru posibile fapte penale vor fi urmăriţi penal de către o nouă direcţie din Parchetul General, spearată de DNA şi DIICOT, scăpând astfel de DNA.

Ministrul a mai propus şi subordonarea politică a Inspecţiei Judiciare, care ar urma să treacă de la CSM la Ministerul Justiţiei şi a mai anunţat că viitorii şefi de parchete DNA, DIICOT şi Parchetul General vor avea mandate de 4 ani în loc de 3. O altă noutate anunţată de Tudorel Toader este că nu vor mai exista procurori şi judecători sub vârsta de 30 de ani.

Modificarea legilor justiţiei a stârnit numeroase proteste, atât în rândul magistraţilor, cât şi în rândul populaţiei. Mii de oameni au ieşit, zilele trecute, în stradă, protestând împotriva modificărilor acestor legi, precum şi împotriva Pilonului II de pensii şi supraaccizei la carburanţi.