Premierul ungar, Viktor Orban, susţine că Miklos Horthy, conducătorul Ungariei din perioada interbelică şi a celui de-al doilea război mondial, aliat al Germaniei hitleriste, de care se leagă deportarea şi exterminarea a peste 160.000 de evrei, a fost un "strălucit om de stat".

Potrivit HotNews.ro, care citează blogul de analiză politică Hungarian Spectrum, Orban a facut această afirmaţie într-un discurs susţinut săptămâna aceasta la Budapesta, cu prilejul inaugurării nou-renovatei case ce a aparţinut lui Kuno Klebelsberg, fost ministru ungar al educaţiei intre anii 1922 si 1931.

După ce a descris anii 1920 şi 1930 drept "o grea perioadă de încercare" în istoria ţării, Orban a afirmat că naţiunea ungară a putut supravieţui mulţumită "unor străluciţi oameni de stat, precum precum guvernatorul Miklos Horthy, premierul Istvan Bethlen şi (ministrul) Kuno Klebelsberg".

Graţie lor, a arătat Orban, "istoria nu ne-a îngropat sub imensa greutate a războiului pierdut, a celor 133 de zile de teroare roşie şi a Dictatului de la Trianon". "Fără guvernator nu e niciun prim-ministru, iar fără prim-ministru nu e niciun ministru. Chiar şi rolul sumbru al Ungariei în cel de-al doilea război mondial nu poate pune în discuţie acest lucru", a susţinut el.

Declaraţia a stârnit reacţia Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", care a condamnat public discursul premierului maghiar. "Condamnăm mesajul premierului ungar Victor Orban prin care Horthy este descris drept "om de stat strălucit". Amiralul Horthy este responsabil de deportarea şi exterminarea evreilor din Ungaria şi Ardealul de Nord", au transmis, scurt, pe Facebook, reprezentanţii instituţiei.