Premierul Ungariei, Viktor Orbán, s-a întâlnit vineri seară cu fostul președinte al SUA Donald Trump, căruia i-a spus că îl sprijină în încercarea sa de a reveni la Casa Albă şi că numai el poate aduce pacea în Ucraina. Reacția actualului preşedinte american, Joe Biden, nu a întârziat să apară: l-a criticat pe rivalul său republican pentru întrevedere, arătând că prim-ministrul ungar caută să instaureze o "dictatură".

Potrivit Digi24.ro, pentru a-l vedea pe aliatul său, la reședința acestuia din Florida, șeful guvernului Ungariei și-a anunțat o vizită neașteptată în SUA, în absența unei invitații formale de la Casa Albă, o premieră pentru un șef de guvern al unei țări NATO. 

Câteva detalii de pe parcursul vizitei au fost distribuite pe rețelele de socializare de prim-ministrul Ungariei.

„Întâlnire cu președintele Donald Trump. Faceți America măreață din nou, domnule președinte!”, a scris Viktor Orbán vineri pe Facebook, postând o fotografie cu el împreună cu Trump.

„A fost o plăcere să îl vizitez pe președintele Trump astăzi. Avem nevoie de lideri în lume care sunt respectați și care pot aduce pacea. El este unul dintre ei! Întoarceți-vă și aduceț-ne pacea, domnule președinte!”, a arătat premierul Ungariei pe rețeaua X, fostă Twitter.

Între altele, Viktor Orbán a mai spus și că „Ungaria are nevoie de pace! Numele păcii: Donald Trump”.

Digi24 scrie că cei doi au discutat despre „o gamă largă de probleme care afectează Ungaria şi Statele Unite, inclusiv despre importanţa primordială a unor frontiere puternice şi sigure pentru a proteja suveranitatea fiecărei naţiuni”.

Îndelung criticat de guvernul american pentru eforturile de a înlocui democrația din Ungaria cu o dictatură personală, dar și pentru relațiile sale apropiate cu Vladimir Putin și regimul său criminal, premierul Viktor Orbán a spus că în acest moment nu ar fi existat un război în Ucraina dacă Trump ar fi fost reales în 2020.

Într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook, premierul țării vecine a mai arătat că sub preşedinţia lui Trump 2017-2021 a existat pace în Orientul Mijlociu şi, de asemenea, în Ucraina.

Biden acuză dictatură

Vizita, care nu a fost făcută la invitația Casei Albe, a stârnit reacția actualului președinte, Joe Biden.

Potrivit Agerpres, acesta l-a criticat pe rivalul său republican Donald Trump pentru întrevedere, apreciind că prim-ministrul ungar caută să instaureze o "dictatură".

"Ştiţi cu cine se vede el astăzi la Mar-a-Lago?", şi-a întrebat Joe Biden susţinătorii în timpul unei întâlniri de campanie. "(Cu) Orbán al Ungariei, care a declarat pur şi simplu că el nu crede că democraţia funcţionează şi că va căuta (să stabilească) dictatura", a spus Biden.

"Văd un viitor în care noi vom apăra democraţia, nu în care o vom slăbi", a declarat democratul de 81 de ani, care a făcut din acest subiect unul dintre argumentele sale de campanie împotriva lui Trump.

Agerpres mai notează că Viktor Orbán este unul dintre extrem de puţinii lideri din Europa care i-a urat victorie lui Donald Trump la prezidenţialele din noiembrie în faţa democratului Joe Biden.

Digi24 amintește că Viktor Orbán a fost în mod constant în conflict cu UE din cauza campaniilor sale anti-imigraţie şi a măsurilor sale pentru a pune sub un control mai mare al statului sistemul judiciar, ONG-urile şi mass-media, măsuri despre care criticii spun că au erodat democraţia în Ungaria.

Orbán a criticat, de asemenea, sancţiunile UE împotriva Rusiei, deşi în cele din urmă nu a opus niciodată veto, şi a întârziat o decizie a UE privind acordarea de noi ajutoare pentru Ucraina în decembrie anul trecut, până când, în cele din urmă, a fost de acord cu aceasta la începutul acestui an, amintește Digi24.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!