Premierul Victor Ponta a mers, vineri, la DNA, însoţit de un avocat, pentru a fi audiat în dosarul lui Dan Şova. Potrivit Digi24.ro, demersul este o premieră în justiţie, fiind pentru prima oară când un şef de guvern în funcţie vine la audieri. Ponta are calitatea de suspect, el fiind acuzat de fals în înscrisuri, spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală în dosarul lui Dan Şova.
Suspect, în dosarul Şova
Premierul şi-a făcut apariţia însoţit de un avocat, explicându-le jurnaliştilor că vrea să fie însoţit de avocatul său la audieri. Ponta nu a precizat în ce calitate a fost chemat, însă a spus că prezenţa lui la DNA se datorează faptului că a fost chemat de procurorul care anchetează dosarul care îl vizează pe fostul ministru Dan Şova, în dosarul Rovinari - Turceni.
Digi24.ro mai notează că Ponta a activat în societatea de avocatură înfiinţată de Dan Şova, unde a lucrat inclusiv pentru complexul energetic Turceni şi complexul energetic Rovinari, şi a încasat "o sumă modică" în urma colaborării pe care a avut-o, între anii 2007 şi 2008, cu casa de avocatură "Şova şi Asociaţii", conform dezvăluirilor făcute de Dan Şova.
Actualul premier a colaborat cu casa de avocatură în perioada în care aceasta reprezenta interesele companiei energetice Turceni-Rovinari. Comisionul lui Victor Ponta ar fi fost de 0,32% din valoarea încasată de "Şova şi Asociaţii" de la societatea din Târgu Jiu, mai precizase senatorul social-democrat.
Salbă de acuzaţii
Un comunicat al DNA dezvăluie că premierul are calitatea de suspect, fiind acuzat de fals în înscrisuri (17 infracţiuni), spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală.
Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, cabinetul lui Ponta a emis către "Şova şi Asociaţii" 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.
"Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Şova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi", arată DNA.
Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a înţeles cu Şova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia.
Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activităţile să vizeze asistenţa juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienţii societăţii de avocaţi. Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008, mai reţin procurorii.
Facturi copy-paste
Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA „Şova şi Asociaţii”, avocaţi care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activităţile respective, nici măcar în parte, susţine DNA.
Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti, susţin procurorii.
În perioada 11.11.2008 - iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societăţii de avocaţi, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi. Autoturismul a fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii”, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel.
Premier în conflict de interese
Ponta mai este cercetat de procurori şi sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) fapte aflate în legătură cu funcţia sa de prim-ministru al României. El este acuzat, între altele, şi că, în virtudea vechilor afaceri, l-a favorizat pe fostul său partener de afaceri, cadorisindu-l cu funcţii publice.
"În calitate de prim-ministru al României, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Şova Dan-Coman, în luna august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condiţiile în care Ponta Victor-Viorel a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Şova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) şi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism.
Procurorii au mai arătat că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, Ponta a beneficiat lunar de sume de bani cuprinse între 7.900 lei şi 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenţii fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Şova şi Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 - iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosinţă al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA „Şova şi Asociaţii” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul şi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei, au mai reţinut procurorii anticorupţie.
Astfel, arată comunicatul DNA, procurorul șef al DNA a cerut aviz Camerei Deputaţilor, pentru efectuarea urmăririi penale faţă de Ponta, care e şi deputat, în baza acuzaţiilor de conflict de interese în perioada în care a îndeplinit funcţia de prim-ministru.
"Sume infime"
Pe de altă parte, în declaraţiile sale, Dan Şova susţinea în urmă cu câteva luni, că Victor Ponta nu a avut nicio legătură cu contractele dintre cabinetul său de avocatură şi conducerea complexului Rovinari-Turceni. Admitea însă că între 2007 şi 2008, premierul a avut un contract cu "Sova şi Asociaţii". Îşi amintea că Victor Ponta a încasat "o sumă modică".
"A fost o colaborare pe două dosare penale. Atunci Ponta era dintre cei mai buni avocaţi de drept penal. Sumele câştigate de Ponta au fost modice. Dacă vrea cineva să facă comparaţie între veniturile luate de Ponta de la "Sova şi Asociaţii" şi veniturile lui "Şova şi Asociaţii" de la Turceni. Veniturile lui Ponta de la "Şova şi Asociaţii" reprezintă 0,32% din veniturile pe care le-a luat "Şova şi Asociaţii" de la Turceni", spunea Dan Şova, conform Digi24.ro.
Premierul Victor Ponta susţinea la rândul său că ANAF, ANI şi DNA au verificat deja toată afacerea. "Nu mă spăl pe mâini de nimic, Doamne fereşte! E o poveste falsă pe care nu au reuşit să o folosească. Nu cred că o s-o lase după 7 ani, dar nici nu vor găsi nimic în plus, nu au ce", spunea premierul Victor Ponta, conform sursei citate.