Premierul Victor Ponta a anunţat duminică pe pagina sa de Facebook, că va fi externat din spitalul din Turcia, unde a fost operat la genunchi, în urma unei accidentări la un meci de baschet. Cum pentru recuperare va mai avea nevoie de aproximativ 28 de zile, Ponta i-a transmis preşedintelui să-l desemneze pe Gabriel Oprea să îi preia atribuţiile.

 „Azi medicii au decis că pot fi externat / urmează ca în următoarele 7 zile să parcurg zilnic procedurile pentru control, schimbare pansamente și supraveghere.  Ulterior acestor proceduri va trebui ca două săptămâni să fac fizioterapie și tratamente de recuperare înainte de a avea permisiunea medicilor de a merge fără sprijinul unor mijloace medicale permanente / în maxim 28 zile îmi pot relua activitatea normală urmând să continui recuperarea timp de 6 luni”, a scris primul ministru pe pagina sa.

Tot acolo a anunţat şi că luni dimineaţă va trimite Președintelui României solicitarea să-l desemneze pe vicepremierul Gabriel Oprea să exercite toate atributele funcției de Prim Ministru (inclusiv conducerea ședințelor de Guvern) în această perioadă.

Abia după acest anunţ, Biroul de presă al Guvernului a dat un comunicat în care a reiterat faptul că Ponta va trimite adresa, privind desemnarea viceprim-ministrului Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar pentru o perioadă de cel mult 45 de zile

„Decizia prim-ministrului Guvernului României, Victor Ponta, vine în contextul intervenţiei chirurgicale suferite la genunchiul stâng, la începutul acestei săptămâni, într-o clinică din Turcia. Medicii au decis că premierul Victor Ponta poate fi externat, urmând ca în următoarele 7 zile acesta să urmeze, zilnic, un control de specialitate. Procesul complet de recuperare, constând în tratamente şi fizioterapie, va dura alte 14 zile, astfel încât în maximum 28 de zile prim-ministrul Victor Ponta îşi va putea relua activitatea normală la Palatul Victoria”, arată comunicatul Guvernului, care dă asigurări că activitatea executivului nu va fi afectată, iar Ponta va reveni la birou în cel mai scurt timp posibil.

Victor Ponta a fost internat la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, cel mai mare centru medical privat din Turcia. Spitalul este cel la care s-a operat şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în noiembrie 2011 şi în februarie 2012. Conform gandul.info, presa din Turcia a scris în mai multe rânduri despre strânsele legături dintre preşedintele Turciei, Recep Erdogan, şi spitalul din Istanbul. Potrivit jurnaliştilor turci, soţia şefului de stat este acţionar majoritar şi coordonează activitatea spitalului.