Elevi și foști elevi ai Colegiului Național Onisifor Ghibu s-au întors cu 14 premii de la un concurs de robotică ce a avut loc în Grecia, „Minoan Robotsports Competition Global Olympiad”, la sfârșitul lunii aprilie.

Tinerii orădeni s-au remarcat printre competitori adunați pe insula Creta din peste 30 de țări și care s-au întrecut în 24 de probe, majoritatea împărțite în trei categorii de vârstă.

Echipa actuală de robotică a colegiului, BITS Radka, formată din elevii de clasa a 11-a Răzvan Mociar și Andrei Bar, s-a întors acasă cu șapte premii. Tot atâtea premii a obținut și echipa SQRT ConnectGroup, formată din 3 foști elevi ai aceluiași colegiu, Cătălin Mociar, Szabo Ștefan și Andrei Iuhas. În 2019, același trio a câștigat locul 2 la olimpiada internațională de robotică din Coreea de Sud.

Elevii susțin că informatica învățată la orele de la școală a fost o piatră de temelie pentru obținerea acestor performanțe, iar colegiul i-a încurajat să-și dezvolte pasiunea.

Roboții cu care tinerii au concurat sunt de tip „Line follower”, adică urmăresc o anumită linie trasată și sunt o combinație de precizie, viteză și agilitate. Aceștia sunt construiți și proiectați în întregime de concurenți.

De la același concurs, s-a mai întors cu premii și o altă echipă de orădeni, TAP, care au concurat la probele cu roboți humanoizi.

Echipa Colegiului Onisifor Ghibu se pregătește acum pentru cel mai important concurs din România, RoboChallenge București, unde vor concura peste 1.000 de participanți.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!