Aproximativ 100 de preoţi catolici români s-au aflat, de luni până miercuri, la Oradea, unde au participat la Întâlnirea Naţională a Preoţilor Catolici din România. "A fost prima întâlnire naţională organizată de Episcopiile Romano-Catolică şi Greco-Catolică împreună", a declarat episcopul romano-catolic, Bocskei Laszlo, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

La această întâlnire, preoţii au participat la prelegeri pe două teme: "Preoţia şi taina chemării", respectiv "Ce înseamnă să fii preot astăzi". Întâlnirea preoţilor catolici s-a înscris în calendarul evenimentelor Anului Preoţesc, decretat de Papa Benedict al XVI-lea şi care se va încheia în 19 iunie 2010.

Acest eveniment a fost oarecum o pregătire pentru cele două Episcopii pentru activitatea ce urmează să se desfăşoare între 25 şi 27 mai, tot la Oradea: sesiunea de primăvară a episcopilor catolici din România. "Această conferinţă a apărut în România în septembrie 1990 şi este formată din toţi episcopii catolici, adică din ambele rituri, din România", a precizat episcopul romano-catolic de Oradea.

Sesiunea de primăvară este semestrială şi s-a mai ţinut la Oradea în 1997. "Potrivit statutului, episcopii se întâlnesc în această conferinţă pentru a discuta probleme curente şi care ţin de viaţa Bisericii", a spus Bocskei.