Preoţii trebuie să fie un exemplu pentru enoriaşi, spun reprezentanţii Patriarhiei Române. Aşa că cine divorţează şi se recăsătoreşte leapădă sutana de preot, chiar dacă are har.

Obligatoriu peste tot

Potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, măsurile au caracter unitar şi obligatoriu şi se aplică în toate eparhiile BOR. Şi preoţii care au rămas văduvi şi s-au recăsătorit sunt afectaţi de decizie. Este vorba de peste 1.000 de clerici din toată ţara.

Clericii divorţaţi şi recăsătoriţi nu pot ocupa posturi de conducere în administraţia bisericească, nici postul de preot paroh, nu pot promova în alte parohii, nu pot fi propuşi şi nu pot primi ranguri bisericeşti şi nici nu pot preda în învăţământul teologic preuniversitar sau universitar. Preoţii care divorţează sau se recăsătoresc vor fi sancţionaţi cu pedeapsa depunerii din treapta preoţiei.

Nuanţări există în cazul preoţilor părăsiţi de soţie. Dacă au rezultate pastorale deosebite, dacă dovedesc calităţi misionar-pastorale şi comportament bisericesc, au relaţii bune cu credincioşii, pregătire teologică deosebită sau au copii în întreţinere, ei nu vor fi îndepărtaţi din cadrul bisericii, chiar dacă nu mai slujesc la altar. Conform deciziei Sinodului, vor fi identificate modalităţi de folosire a unor astfel de preoţi, de la caz la caz, în administraţia bisericească, în activităţi filantropice, în învăţământul de stat sau în posturi neclericale de cântăreţi bisericeşti.

Decizie aspră

Decizia BOR este discutabilă şi a stârnit deja reacţii. Unii preoţi afirmă că aceasta nu este normală, deoarece este mai bine ca un om al Bisericii să se recăsătorească decât să preacurvească.

În plus, până şi Biblia lasă o porţită deschisă: „Dacă cel necredincios vrea să se despartă, să se despartă; în împrejurarea aceasta fratele sau sora nu sunt legaţi. Dumnezeu ne-a chemat să trăim în pace". Totuşi, tot cărţile sfinte spun că „ceea ce Domnul a unit, omul să nu despartă"...

Potrivit BOR, recenta hotărâre are ca scop „întărirea stabilităţii şi unităţii familiei creştine, sporirea disciplinei şi moralităţii în rândul preoţilor de mir, precum şi pentru diminuarea cazurilor care influenţează în mod negativ viaţa şi activitatea bisericească". Dar sunt unele voci care spun că de fapt Sfântul Sinod e mai degrabă îngrijorat de numărul mare de preoţi decât de morala creştină a acestora.

Statisticile arată că în România sunt peste 17.000 de preoţi şi aproape 20.000 de angajaţi neclericali. Anual peste 10.000 de studenţi ies de pe băncile facultăţilor şi institutelor de Teologie.

Divorţ cu năbădăi

Potrivit Antena 1, această decizie i-ar lăsa fără preot şi pe localniici din satul bihorean Cordău, care au şi sărit să ia apărarea duhovnicului lor, Teodor Bonce. „Când îi în biserică îi popă, când îi afară îi om ca mine şi ca oricare altul. Ce face în particular e treaba lui. Răspunde în altă parte", le-a declarat jurnaliştilor un enoriaş. „Nu-i dânsul de vină că dânsa s-o divorţat dă el cu un copil", l-a completat o localnică.

De altfel, în 2003, divorţul preotului de fosta sa soţie, Cristina, a fost unul zbuciumat, femeia acuzându-l că a bătut-o şi că şi-a sechestrat propriul copil, după ce Bonce l-a luat de la grădiniţă fără acordul ei.