Nu bine a fost anunţat ca propunere oficială pentru şefia Ministerului Sănătăţii, din partea UDMR Bihor, că doctorul Ritli Ladislau a fost şi luat în colimatorul presei centrale, care repune pe tapet scandalul din 2002, când acesta a fost demis din funcţia de director al DSP după ce 20 de bebeluşi au murit la Maternitatea orădeană.

"Deşi este apreciat drept unul dintre cei mai reputaţi medici din Oradea, Ritli a fost unul din protagoniştii unui amplu scandal. În 2002, pe fondul pasivităţii factorilor de decizie locali, 20 de bebeluşi şi-au găsit sfârşitul în sălile Maternităţii Oradea. În momentul în care această situaţie a devenit publică, mai multe persoane din sistem au fost sacrificate pe altarul intereselor politice şi electorale. Printre ei s-a numărat şi Ladislau Ritli, la aceea vreme şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, care a fost demis din funcţie de ministrul Daniela Bartoş", scrie Evenimentul Zilei, tema fiind abordată şi de alte canale media.

Scandalul la care face referire presa centrală a fost singurul caz de culpă medicală dovedit la Maternitatea Oradea. În 2002, 20 de bebeluşi, toţi internaţi la Secţia de Terapie Intensivă, au decedat din cauza unor infecţii intraspitaliceşti.

Ancheta administrativă dispusă de ministrul Sănătăţii Daniela Bartoş a scos la iveală nu doar că spitalul mustea de mizerie şi microbi, ci şi faptul că şefii instituţiei au ascuns decesele suspecte în rapoartele oficiale.

În urma anchetei ministeriale, directorul general, Doru Crăiuţ, şeful secţiei Neonatologie, Gheorghe Tirla, precum şi toate asistentele-şefe din cadrul Maternităţii au fost demişi pentru incompetenţă. Cu toate acestea, organele de cercetare penală nu au găsit niciun vinovat.

Ritli a fost o "victimă colaterală" a scandalului legat de Maternitate. El a revenit mai apoi ca şef al DSP, redenumită în Autoritatea de Sănătate Publică, în timpul guvernării Tăriceanu, în perioada 2007-2009.