Succesul Simonei Halep i-a determinat pe jurnaliştii maghiari să se întrebe de ce România se laudă cu sportiva, dat fiind că ţara nu recunoaşte minoritatea din care provine, aromânii.

Potrivit Gandul.info, jurnaliştii de la Nol.hu au publicat zilele trecute un material cu titlul "Situaţia ciudată a noului star al României", în care vorbeau despre problemele cu care se confruntă Halep în România, unde etnia sa nu este recunoscută.

"Noul star internaţional de tenis al României, Simona Halep, este membru al comunităţii aromâne, pe care România nu o recunoaşte ca fiind o minoritate. În timp ce Europa începe să reconsidere imaginea României mulţumită Simonei Halep, acasă, din mândrie naţională, se neagă existenţa etniei din care Halep face parte", nota sursa citată.

Reprezentanţii comunităţii aromânilor susţin însă că nu înţeleg comentariile controversate din presa ungară. Preşedintele Societăţii Culturale Aromane a precizat că ungurii nu le-au sărit în ajutor, în 2004, ba chiar s-au opus atunci când aromânii au solicitat să facă parte din departamentul minorităţilor.

"Totul s-a întâmplat în 2004, în timpul guvernului Boc, când nu am fost acceptaţi în departamentul minorităţilor. Nu înţeleg de ce ungurii ne sar în ajutor tocmai acum. Ei s-au opus prima dată ca noi să fim o minoritate, în 2004. N-am avut niciun sprijin din partea lor. Noi n-am fost primiţi şi tocmai ei s-au găsit să critice acest aspect şi să vorbească?", a spus Kiratsa Gheorghe, preşedintele Societăţii Culturale Aromane, pentru ziare.com.

Kiratsa Gheorghe a subliniat însă că aromânii nu sunt marginalizaţi în România, aşa cum lăsa de înţeles presa maghiară.

"Ca şi aromâni, scopul nostru a fost să ne păstrăm identitatea cum putem. Nu ne înjură nimeni în România. Nu ne simţim daţi la o parte şi nici nu ieşim pe stradă să cerem ceva. Avem un specific şi vrem să ni-l păstrăm. Am solicitat să fim recunoscuţi, dar asta e altceva, nu înseamnă că suntem batjocoriţi sau că se întâmplă cine ştie ce", a precizat liderul societăţii culturale.