Preşedinta Colegiului Medicilor Bihor, doctoriţa Carmen Pantiş, a organizat, joi, o conferinţă de presă la sediul PDL Bihor pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa situaţiei precare în care se află sistemul de sănătate la nivelul întregii ţări.
"Ne confruntăm cu cel mai mare protest în lumea medicală de după 1989. În perioada 14-16 octombrie, cadrele medicale, asistentele din sistemul public dar şi din cel privat au fost în grevă japoneză, purtând simbolic un tricolor pe braţ", a declarat Carmen Pantiş.
Principalele revendicări ale medicilor din toată ţara sunt acordarea a minim 6% din PIB către sistemul de sănătate, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate şi organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea de servicii prompte pentru pacienţi.
Legat de ultima dintre revendicări, Carmen Pantiş a comentat o declaraţie recentă a ministrului Eugen Nicolăescu, potrivit căreia din 2014 circa 40% dintre pacienţii care sunt trataţi acum în spital să fie trataţi în policlinici de stat, policlinici private şi la medicii de familie. "Într-adevăr şi la noi, Unitatea de Primire a Urgenţelor este sufocat de pacienţi şi ideea este bună în esenţă. Însă planul domnului ministru are două probleme: una dintre ele este faptul că nu există policlinici de stat bine dotate care să poată suplini spitalele şi nici nu au personalul necesar", a spus Carmen Pantiş.
De asemenea, aceasta a mai spus că o astfel de ideea ar fi greu pusă în practică atât timp cât nu există un sistem de dosare electronice ale pacienţilor şi card electronic de sănătate. "Dacă acestea ar exista, medicii din policlinici ar şti imediat cu ce au de-a face", a mai spus PDL-ista.
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Pantiş a subliniat din nou faptul că rezidenţii români au venituri extrem de mici şi din această cauză mulţi dintre ei pleacă să practice medicina în străinătate. "Am colegi care le cumpără copiilor haine de la second-hand, nu le este uşor. Au salarii de 900 de lei şi bonuri, pe care unii le primesc, alţii nu. Din cunoştinţele mele, la spitalele din Beiuş, Marghita şi Salonta nu există fonduri pentru bonurile de masă", a spus doctoriţa.