O femeie a fost reţinută marţi de DNA, după ce a şantajat-o pe preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, pentru 20.000 de euro.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, măsura vine după ce procurorii anticorupţie au făcut, luni, trei percheziţii în municipiului Galaţi. Mariana Rarinca a fost reţinută marţi, pentru 24 de ore de DNA, pentru şantaj, urmând să fie prezentată instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit ordonanţei de reţinere, în perioada aprilie - 3 iunie, Mariana Rarinca ar fi ameninţat-o pe preşedinta instanţei supreme "cu darea în vileag a unor fapte imaginare, în scopul de a dobândi pentru sine, în mod injust, un folos patrimonial". "Mai mult, inculpata a ameninţat persoana vătămată cu divulgarea către presă (un post de televiziune) a unor date compromiţătoare despre aceasta şi familia acesteia, susţinând că deţine înscrisuri şi alte mijloace de probă cu care îşi poate proba afirmaţiile", a precizat DNA.

Femeia care a şantajat-o pe Stanciu a lucrat cu soţul decedat al magistratului. Ea susţinea că bărbatul îi datora bani şi i-a cerut judecătoarei 20.000 de euro, pentru a nu face public acest lucru.

Referitor la acest caz, preşedinta ICCJ a spus marţi că nu ştie "ce sau cine a determinat-o să adopte o astfel de atitudine".

"Cred că femeia aceasta a crezut că dacă mă ameninţă cu un scandal public în virtutea funcţiei pe care o deţin, de preşedinte al ICCJ, voi ceda şantajului pe care l-a exercitat asupra mea şi că mă va intimida. Vreau să vă spun că tocmai datorită acestei funcţii pe care o deţin şi pe care o exercit cu toată responsabilitatea nu voi accepta. Nu am putut tolera atunci şi vă spun clar că nu voi tolera niciodată şi îi voi îndemna pe toţi care s-ar afla vreodată într-o astfel de situaţie să nu cedeze şantajelor de genul acestora", a declarat presei Livia Stanciu.

Preşedinta instanţei supreme a mai spus că, iniţial, şi-a manifestat disponibilitatea de a-i returna cei 20.000 de euro, însă pe parcurs şi-a dat seama că femeia nu i-a putut prezenta în mod concret modul în care soţul ei a ajuns să-i datoreze această sumă de bani.

"Această doamnă, care a lucrat la cabinetul soţului meu, decedat în urmă cu trei ani şi jumătate, m-a apelat spunându-mi că soţul meu ar avea o datorie de 20.000 de euro la dumneaei. Desigur că am manifestat iniţial toată disponibilitatea pentru a clarifica această situaţie, deşi mi s-a părut absurdă după trei ani şi jumătate. I-am solicitat să-mi furnizeze date concrete ce reprezintă suma respectivă. Mi-a comunicat că aceasta ar reprezenta contracte de asistenţă juridică care nu au fost onorate de soţul meu ca urmare a decesului acestuia. I-am cerut din nou cu insistenţă, în acea discuţie, să-mi prezinte elemente concrete cu privire la situaţia respectivă. În mai multe rânduri, în discuţie, a evitat. În finalul ei m-a ameninţat că dacă nu îi dau suma de 20.000 de euro va întreprinde acţiuni de defăimare a mea şi că nu o să fie pe placul preşedintelui ICCJ", a mai spus Livia Stanciu.