Preşedintele sud-african Jacob Zuma, 67 de ani, care în urmă cu o lună şi-a luat o a cincea soţie, a devenit de curând tată pentru a 20-a oară, opoziţia acuzând că şeful statului, achitat în trecut pentru viol, are nevoie de ajutor şi de terapie pentru a-şi trata dependenţa de sex.

Deşi poligamia este permisă în Africa de Sud, mai mulţi oficiali l-au criticat pe preşedinte pentru comportamentul său sexual, pretinzând că acesta nu oferă un exemplu bun pentru populaţie.

Congresul Poporului (Cope) îl acuză pe preşedinte că are o "atitudine complet iresponsabilă" într-o ţară care numără cel mai mare număr de seropozitivi din lume, circa 10% din populaţie. "Publicul sud-african trebuie să se facă auzit şi să spună preşedintelui Zuma să înceapă să se comporte ca un preşedinte, şi nu ca un gigolo", a declarat şeful Cope, Terror Lekota.

"Un bărbat cu trei soţii care trăiesc deja cu el nu are nicio legitimitate morală pentru a continua să se culce cu altele", a afirmat şi şeful Partidului Democrat, Kenneth Meshoe. "Preşedintele Zuma are nevoie de ajutor şi de terapie pentru a-şi trata dependenţa de sex, aşa cum i s-a recomandat şi lui Tiger Woods", a adăugat el.

În replică, partidul la putere, Congresul Naţional African (ANC), a răspuns că naşterea celui de-al 20-lea copil al preşedintelui Zuma este o "afacere personală" şi nu există nicio legătură între politica de luptă împotriva SIDA şi viaţa privată a liderului său. "Acest atac nejustificat împotriva preşedintelui este perfid. Nu este nimic rău în ceea ce face preşedintele. Nu e nimic 'ruşinos' când doi adulţi au o relaţie", declară ANC.

În 2006, Jacob Zuma a fost achitat de acuzaţia că ar fi violat o tânără seropozitivă, dar a stârnit indignare când a afirmat în instanţă că după raportul sexual neprotejat s-a spălat de virus făcând un duş. În prezent, Zuma pledează pentru recurgerea la prezervative şi îndeamnă populaţia să-şi facă teste pentru depistarea virusului HIV.