Istoricul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, va susține pe 9 iunie, de la ora 12, o conferință la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, pe tema „Iancu de Hunedoara și geneza Cavalerului Alb al Occidentului”.

„Evenimentul se adresează tuturor celor interesați de istorie și cultură, conferința fiind o oportunitate unică de a învăța și de a se bucura de o prezentare de excepție a temei propuse. Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal oferă un cadru adecvat și inspirat pentru un eveniment de asemenea anvergură, iar participanții se pot aștepta la o atmosferă academică și culturală de înaltă calitate”, au transmis gazdele de la MȚC.

Intrarea este gratuită în limita celor 150 de locuri din sala de conferințe a muzeului. 

Moderatorul conferinței va fi istoricul Gabriel Moisa, directorul MȚC, în timp ce istoricul Sorin Șipoș, directorul Centrului de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău, va rosti un cuvânt de salut în deschiderea evenimentului. 

Ioan-Aurel Pop este istoric și profesor universitar român cu o carieră academică impresionantă. „Din 1996 este profesor la Departamentul de istorie medievală, premodernă și istoria artei a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, unde susține cursurile de paleografie latină, istoria Transilvaniei, istoria medievală a României. Începând cu anul 2002 este coordonator de doctorate în domeniul istoriei. În perioada 2012-2020 a deținut două mandate de rector al acestei universități. În anul 2014, Ioan-Aurel Pop a fost ales președinte al Academiei Române, cea mai înaltă instituție cultural-științifică din România, care are un rol important în promovarea cercetării, culturii și educației în țară”, îl prezintă MȚC. 

Ioan-Aurel Pop a publicat numeroase lucrări științifice, în special în domeniul istoriei medievale și moderne, fiind un expert în istoria Transilvaniei. Este, de asemenea, autor a peste 70 de cărți, ediții de izvoare istorice, tratate și manuale universitare, volume îngrijite și a peste 500 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici în volume separate, reviste de specialitate și publicații de cultură.

Conferința de la Oradea este organizată de Muzeul Țării Crișurilor, împreună cu Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău al Academiei Române și în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!