Universitatea din Oradea i-a acordat, marţi, preşedintelui Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater, Anton Hadăr, titlul de Doctor Honoris Causa, al 11-lea oferit de Universitate în acest an şi primul pentru liderul sindical, care este totodată profesor universitar al Universităţii Politehnica din Bucureşti. "Este ca prima iubire: nu se uită niciodată", a declarat Hadăr după îmbrăcarea robei specifice.

În timp ce liderul Alma Mater primea distincţia din partea Universităţii, profesori din toată ţara din sistemul preuniversitar protestau în Capitală. În cadrul unei conferinţe de presă, Hadăr a explicat de ce Alma Mater nu s-a afiliat nici unuia din cele două proteste de marţi, organizate de Federaţia Educaţiei Naţionale şi de Federaţia Spiru Haret, respectiv de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ: în cadrul Consiliului Naţional de Conducere a Federaţiei, s-a decis ca Alma Mater să nu mai participe la nicio acţiune de protest "la care se constată că solidaritatea şi unitatea sindicală sunt nesemnificative".

"În ultima perioadă, Federaţia noastră a constatat cu multă tristeţe că unitatea sindicală la nivel de federaţii din domeniul educaţiei, dar şi la nivel de confederaţii, este una şubredă", a spus Hadăr. Acesta a adăugat că simte "o amărăciune" că nu este în Bucureşti alături de colegii săi din învăţământul preuniversitar, dar a subliniat că trebuie înţeleşi şi sindicaliştii Alma Mater. "Dacă am fi mers lângă FSLI, s-ar fi supărat Spiru Haret şi FEN, dacă am fi mers invers s-ar fi supărat ceilalţi".

Hadăr a mai spus că liderii sindicali din educaţie au căutat soluţii să se adune toţi într-un singur protest, dar cei din învăţământul preuniversitar nu au acceptat acest lucru.

Totuşi, preşedintele Alma Mater a ţinut să precizeze că Federaţia sa a fost singura din educaţie care a participat săptămâna trecută la protestul organizat de Cartel Alfa. "Aceste proteste, însă, nu au darul şi a puterea de a crea presiune serioasă asupra Guvernului. Se impunea ca toate federaţiile din educaţie să demonstreze în aceeşi zi şi acelaşi loc", a spus Hadăr.

Preşedintele Alma Mater a afirmat, totuşi, că e convins că în perioada următoare sindicaliştii din educaţie vor acţiona solidar. "Numai aşa putem determina Guvernul să-şi dea demisia, pentru că noi considerăm că acest Guvern nu mai are multe de spus în România", a completat liderul sindicalist.

După ceremonia de decernare a titlului, liderul sindical a ţinut o prelegere intitulată "O nouă viziune despre inovare şi antreprenoriat". "Nu putem considera că o ţară se poate dezvolta fără aspecte de inovare şi fără deschiderea unor tineri antreprenori", a spus Hadăr, apreciind că pentru oamenii de ştiinţă din România a sosit vremea să creeze ceea ce le cere piaţa. "Ideal ar fi să vină patronii să ne pună pe masă problemele lor şi noi să creăm ceea ce doresc ei", a arătat liderul sindical.