La doi ani după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, în urma căruia 65 de persoane au murit şi alte aproape 200 au fost rănite, preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, care şi-a pierdut fiul în această tragedie, este convins că autorităţile vor să nu se mai vorbească despre incendiu şi vinovaţii săi.

"Mă întrebam de ce Primarul Capitalei, Firea, refuză să accepte o audienţă, mă întrebam de ce Primarul Capitalei, femeia, mama, Firea nu ne accepta proiectul de a construi o maternitate nouă, închinată memoriei tinerilor plecaţi în urma incendiului din Colectiv. Acum ştiu, aţi auzit zilele astea un singur primar sau un singur politician aflat la putere vorbind de Colectiv? Pentru Firea şi Guvernul României, Colectiv trebuie să dispară, nu vorbim despre ei, nu vorbim cu ei, facem să dispară dovezile. Colectiv este dovada hoţiei, prostiei, laşităţii politicienilor ultimilor 27 de ani. Ceea ce nu înţelegeţi voi este că umbra Colectiv vă va urmări pentru tot restul vieţii voastre", a scris Eugen Iancu, pe pagina sa de Facebook.

"Nu s-a schimbat nimic"

Totodată, în ultimele zile, mai mulţi dintre răniţii incendiului din Colectiv au declarat pentru news.ro că, în opinia lor, nu s-a schimbat nimic după această tragedie. "Oamenii politici au reînceput să scoată capul, să fie din nou puşi în funcţii-cheie, unele cluburi s-au redeschis pe "semnătură", cu asumarea patronului, legile date nu sunt respectate, mă refer la nevoile marilor arşi", a declarat Cătălin Scânteie, chitarist şi actor, care a fost în clubul Colectiv în acea fatidică seară.

Pe de altă parte, Digi 24 a dezvăluit, săptămâna aceasta, că un raport întocmit de Ministerul Sănătăţii, privind modul în care au acţionat spitalele în urma incendiului de la Colectiv, a fost finalizat la începutul acestui an, dar nu a fost făcut public şi a rămas în sertarele Ministerului condus de orădeanul Florian Bodog.

Concluziile raportului, a scris Digi 24, sunt extrem de grave: autorităţile române au refuzat transferul în străinătate pentru victime, iar acest lucru a fost posibil doar la presiunea publicului. În plus, infecţiile nosocomiale ale pacienţilor nu apar în fişele medicale, ele nu au fost raportate în spitalele din România, ci au fost descoperite de medicii din străinătate.

Contactat de jurnalişti, Bodog a susţinut însă că documentul cu pricina nu i-a fost predat de fostul ministru tehnocrat, Vlad Voiculescu.

Orădenii, chemaţi la comemorare

În memoria victimelor de la Colectiv, duminică seară este programată o comemorare în Piaţa Unirii din Oradea. 

Doritorii sunt chemaţi ca, între orele 18 şi 21, să aprindă lumânări pentru toţi cei morţi în urma incendiului din clubul bucureştean. 

De asemenea, la ora 18, vor fi lansate în aer mai multe lampioane.