Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, că la solicitarea NATO România va participa cu 207 militari la operaţiunile din Libia, cu fregata Regele Ferdinand. "România va participa cu 205 militari la bordul fregatei Regelui Ferdinand şi doi ofiţeri de stat major", a declarat şeful statului.

"Pe 20 martie, a fost aprobat planul de operaţii pentru impunerea embargoului cu privire la vânzarea de armament către Libia. Azi, a fost aprobat planul de operaţii privind zona de interdicţie aeriană. Tot azi, în jurul orei 16, Consiliul Nord-Atlantic a aprobat Directiva de execuţie pentru impunerea embargoului împotriva Libiei, în baza Rezoluţiei 1970 a Consiliului de securitate".

Preşedintele a menţionat că fregata va efectua în Libia operaţiuni de blocare a oricărei nave suspecte că ar transporta de exemplu armament către această ţară. "Participăm la operaţiuni la solicitarea NATO. Nava va fi gata de plecare în misiune în 30 de zile", a mai spus el, adăugând că, "pentru ca nava să opereze timp de trei luni în Marea Mediterană sunt necesare 4,5 milioane euro".

Băsescu a adăugat că intervenţia din exterior a celorlalte state este strict pentru protejarea populaţiei, fără vreun interes pentru resursele petroliere alea Libiei, de care beneficiază deja. "Nu au nevoie de un război pentru a primi ceea ce au deja. Intervenţia este pentru a proteja populaţia de un lider politic care îşi omoară propria populaţie", a precizat el.

De asemenea, preşedintele a anunţat că CSAT a hotărât, în şedinţa de marţi, suplimentarea cu 66 de jandarmi a participării la accelerarea procesului de tranziţie în Afganistan. Aceştia vor avea misiunea de a participa la instruirea forţelor de ordine publică în Afganistan.

Preşedintele a precizat că toate costurile acestor operaţiuni vor trebui aprobate în următoarea şedinţă de Guvern.