Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, a deschis, din nou, subiectul noului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, amenajat în clădirea fostei Garnizoane, dar de data asta nu a mai fost vehement, cum s-a obişnuit, ci mai degrabă împăciuitor cu executantul lucrării, firma Selina.
Întrebat de jurnalişti de stadiul lucrărilor la Muzeu, preşedintele CJ a precizat că finalizarea acestora reprezintă o prioritate pentru 2012 şi că aşteaptă încă din partea firmei Selina semnarea anexei la contractul pentru continuarea lucrărilor. "Am trimis anexa la contract în decembrie, semnată de noi, către Selina, dar aşteptăm să ne-o trimită înapoi. Ne dorim foarte mult să reînceapă lucrările odată cu încălzirea vremii", a spus Radu Ţîrle în conferinţa de presă de joi.
Potrivit acestuia, lucrările au fost finalizate în proporţie de 82% şi în scurt timp s-ar putea începe lucrările de înlocuire a ţiglelor la acoperişul clădirii executat de CIAC, care are nevoie de consolidări. Aceste intervenţii, îndelung disputate în ultimii ani, ar trebui făcute tot de Selina, "ca să nu avem discuţii pentru mai târziu", crede şeful CJ.
"N-a fost niciodată interesul meu să blocăm muzeul. Am spus de la început. Dar am semnat strict acele acte pentru care am acoperire", a spus Ţîrle, amintind că, pentru deblocarea situaţiei, a fost înfiinţată o comisie formată din 11 membri, între care şi angajaţi ai Muzeului, care vizează fiecare compensare între CJ şi Selina.
"În această comisie largă sunt toţi specialiştii noştri şi am deplină încredere că vor analiza şi vor hotărî de ce avem nevoie acum ca să mutăm muzeul. O parte din lucruri pot fi făcute mai târziu, de acolo se fac economii. Din prima analiză, comisia spune că poate economisi în jur de 50 de miliarde de lei vechi (5 milioane de lei n.r.), numai din lucruri de care ne putem lipsi din prima zi", a spus preşedintele Ţîrle.
Acesta a adăugat că este vorba de lucruri "exotice" precum "crocodili, recipiente, pensule sau calculatoare" fără de care instituţia poate funcţiona în primă fază.
Ţîrle a mai spus şi că bătaie de cap va fi şi cu mutarea exponatelor, deoarece în România există o singură firmă avizată de Ministerul Culturii pentru a transporta, în siguranţă, piesele de muzeu.