Preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Oradea, profesorul Cornel Nicu Sabău, a demisionat, luni, din această funcţie.

Sabău era în incompatibilitate după ce, în urmă cu două săptămâni, a fost numit preşedintele Comisiei pentru Evaluarea şi Asigurarea Calităţii din cadrul Senatului universitar, astfel că a preferat să părăsească funcţia pe care o deţinea din 2012.

"Am transmis o adresă Comisiei de Etică să desemneze un preşedinte interimar din rândul membrilor. În următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie, vom începe procedura de desemnare a viitoarei componenţe a Comisiei de Etică, întrucât tuturor membrilor le expiră în curând mandatul", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, rectorul Constantin Bungău.

Cornel Nicu Sabău, profesor al Facultăţii de Protecţia Mediului Bihor, a fost numit şeful Comisiei de Etică în octombrie 2012. Alături de el, în ultimii patru ani, membrii comisiei au mai fost conferenţiarii Florina Mariş-Hinsu, Marcu Staşac şi Claudia Timofte, lectorii Claudia Leah şi Doru Fer şi şef de lucrări Maria Pop.

În ultimii patru ani, Comisia de Etică a dovedit mai multe plagiate în Universitatea orădeană, precum cele comise de Otilia Gheorghe Labău (FMF), de doctoranda Revesz (Bohm) Gabriella ori autoplagiatul comis de fostul prorector Ioan Felea. În schimb, într-un caz flagrant, al profesoarei Simona Cavalu de la Medicină, prinsă de BIHOREANUL că a publicat o carte plagiată în mare măsură dintr-un volum semnat de profesorul englez Martin Hollins, Comisia de Etică a dat un verdict la limita penibilului: pe motiv că n-a avut la dispoziţie cartea lui Hollins în format tipărit, n-a putut face nicio analiză.