Universitatea din Oradea a organizat marţi o ceremonie de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa preşedintelui Comitetului Olimpic Internaţional, Jacques Rogge, care s-a aflat în municipiu pentru acest eveniment, dar şi pentru inaugurarea primului Centru Teritorial de Studii şi Cercetări Olimpice din România, aflat în cadrul aceleiaşi Universităţi.

Sună telefoanele...

"Domnule preşedinte Jacques Rogge, Senatul nostru şi eu personal apreciem în mod deosebit întreaga dumneavoastră activitate, atât pe linie sportivă, cât şi ştiinţifică", a declarat rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, în deschiderea evenimentului.

Decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Oradea, Octavian Bâc, a fost cel care a prezentat "Laudatio" pentru Jacques Rogge, în cadrul căruia a menţionat cele 20 de titluri Doctor Honoris Causa pe care preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional le deţine, dar şi alte reuşite. Deşi momentul ar fi trebuit să fie unul solemn, Bâc a reuşit să stârnească şi zâmbete printre invitaţii evenimentului, dar şi priviri ce exprimau dezamăgirea, când în timpul citirii reuşitelor lui Rogge, i-a sunat telefonul. Culmea, aparatul se afla în buzunarul de la sacou, iar cum peste haine Bâc avea roba de decan, oprirea soneriei telefonului s-a dovedit dificilă.

"Sunt extrem de încântat să primesc titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii dumneavoastră", a declarat Jacques Rogge în cuvântarea sa de mulţumire. "Sportul are un loc şi un rol important în societate. Totuşi, trebuie să observăm că practicarea educaţiei fizice şi a sportului este din diverse motive în declin în programa şcolară a ţărilor dezvoltate", a mai spus preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional. De asemenea, Rogge a adăugat că, "după cum Pierre de Coubertin a spus de nenumărate ori, olimpismul e mai mult decâ competiţie şi sport, e o stare de spirit".

Oradea olimpică

După decernarea titlului către Jacques Rogge, preşedintele filialei Bihor a Academiei Olimpice Române şi totodată prorector al Universităţii din Oradea, Iacob Hanţiu, i-a oferit preşedintelui Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu, prezent şi el la ceremonie, o diplomă de excelenţă pentru dezvoltarea sportului în România. Morariu, la rândul său, a oferit Universităţii un trofeu.

La finalul festivităţii, reprezentanţii Universităţii, preşedintele CIO şi invitaţii la eveniment au participat la inaugurarea Centrului Teritorial de Studii şi Cercetări Olimpice din România, aflat în cadrul Universităţii orădene. Centrul este primul de acest gen din România şi, potrivit rectorului Cornel Antal, este o structură a Centrului de Performanţă Umană al Universităţii şi are menirea de a realiza proiecte prin care să promoveze olimpismul, dar şi de a realiza cercetare olimpică.

Preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional şi rectorul orădean au tăiat o panglică simbolică a centrului, aflat la etajul al IV-lea al bibliotecii universitare, moment la finalul căruia rectorul a declarat că prezenţa lui Jacques Rogge la inaugurare "ne obligă să dezvoltăm acest centru".

Un pas important 

Pe de altă parte, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful CIO a apreciat că România va face în 2013 un pas important din punct de vedere al olimpismului. "Ştiu că în februarie 2013 Comitetul Olimpic Român va organiza Festivalul Olimpic al Tineretului European. Este un pas important pentru a intra în organizarea jocurilor olimpice", a spus Rogge.

Totuşi, el a menţionat că nu poate preciza mai multe privind posibilitatea organizării Jocurilor Olimpice în România, întrucât nu cunoaşte datele infrastructurii sportive din ţara noastră.

Români la CIO

Jacques Rogge a vorbit şi despre posibilitatea ca România să aibă un reprezentant în Comitetul Olimpic Internaţional. "Comitetul va lua în considerare în viitor acest lucru. Nu pot pune o dată fixă, multe ţări cer să aibă reprezentanţi. Trebuie să facem un echilibru între continente", a spus Rogge. Acesta a asigurat însă că România are un mare prezent şi un viitor olimpic.

După cum se ştie, la ora actuală, ţara noastră nu are nici un reprezentant în Comitetul Internaţional Olimpic. De la decesul lui Alexandru Şiperco - om de sport nelipsit timp de 43 de ani din CIO, cel care a deţinut cea mai înaltă funcţie pe care a avut-o un oficial român, de prim-vicepreşedinte al organizaţiei - interesul României pentru o poziţie în cel mai înalt forum olimpic a devenit tot mai des declarat. Printre românii al căror nume se vehiculează pentru a ocupa această funcţie se numără preşedintele COR, Octavian Morariu, dar şi cel al Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer.

De altfel, cei doi au fost prezenţi la evenimentul de la Oradea, alături de alte oficialităţi din lumea sportului, printre care şi preşedintele Uniunii Europene de Judo, Sergey Soloveychik, preşedintele Federaţiei Române de Judo, Eduard Doandes, secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului Doina Melinte.