Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, orădeanul Horia Oniţa, a anunţat că va contesta în instanţă metodologia Ministerului Educaţiei de organizare a examenului de Bacalaureat, cerând anularea articolului 73, care prevede că o contestaţie depusă este admisă doar dacă nota este modificată cu cel puţin 0,5 puncte.

El însuşi absolvent de clasa a XII-a şi unul dintre elevii care au susţinut Bacul în această sesiune, Oniţa a fost în situaţia de a nu i se admite contestaţia.

"În urma contestaţiei la Bacalaureat la limba română, nota mi-a fost modificată de la 9.25 la 9.60, dar nefiind o diferenţă de 0.5 puncte, conform art. 73 din Metodologia de Bacalaureat, nota finală rămâne 9.25. În acest sens, mă consider vătămat în drepturi şi voi chema în judecată Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pentru că au refuzat să îmi admită contestaţia, în mod vădit discriminatoriu prin stabilirea unui prag nejustificat de 0.5 pentru modificarea notei", a anunţat Horia Oniţa pe contul său de Facebook, invitându-i totodată şi pe alţi elevi din România să i se alăture în acest demers.

Oniţa a arătat că pragul de 0,5 puncte creează o discriminare între elevi, deoarece nu se aplică şi celor cu note peste 9,5: "Dacă eu am 9.25 şi contestaţia îmi dă 9.6, rămân cu 9.25. Dacă am 9.5 şi constestaţia îmi dă 9.6, rămân cu 9.6. Total inoportun şi precum am spus mai sus, mă simt vătămat în drepturi. La acelaşi raţionament trebuie să se aplice aceeaşi soluţie. De ce eu pot avea doar peste +0.5 şi alţii şi +0.05?".

În plus, a mai spus preşedintele CNE, acest prag este arbitrar stabilit de Ministerul Educaţiei. "De ce 0.5 şi nu 0.1? Sau 0.2? Oare nu contează fiecare sutime? Eu nu am nevoie de media de Bacalaureat la admiterea la facultate, dar poate alţii au nevoie. Şi nu intră unde vor pentru că primii corectori au dat neatenţi o notă, şi după comisia de contestaţii le dă doar +0.4. De ce să nu le fie acceptată fiecare sutime, când este munca lor şi poate conta?", s-a întrebat Horia.

În fine, Oniţa a spus că va ataca în instanţă şi faptul că după contestaţii, notele elevilor de la Bac pot scădea. "Principiul non reformatio in pejus spune că un petent nu îşi poate agrava situaţia dacă face o contestaţie", a explicat tânărul.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a reacţionat la cele spuse de tânărul orădean şi a declarat pentru Adevărul că nu înţelege nici el regula contestaţiilor. "Personal, nici eu nu înţeleg regula. Aştept să văd plângerea şi voi discuta cu responsabilii de evaluare. Dacă nu există un argument solid, voi cere să fie eliminată această regulă", a declarat Mircea Dumitru.