Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a susţinut, marţi, în faţa grupului parlmentar al partidului de guvernare AKP, o declaraţie despre cazul uciderii juranlistului Jamal Khashoggi, ucis în sediul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul.

În esenţă, acesta a anunţat că serviciile de sercuritate turce deţin dovezi că uciderea a fost planificată cu câteva zile în avans şi că Jamal Khashoggi a fost victima unei crime sălbatice, planificate din timp.

"Serviciile de securitate turce deţin dovezi că uciderea a fost planificată. Turcia nu va fi liniştită până când făptaşii nu vor fi traşi la răspundere. Şi alte ţări trebuie neapărat să participe la această anchetă", a spus Erdogan, potrivit Digi24.ro. "De ce a fost o echipă de 15 saudiţi în Turcia? La ordinul cui? De ce nu au deschis uşile consulatului pentru investigatori? De ce au fost atât de multe declaraţii contradictorii din partea saudiţilor? Cine este colaboratorul local care s-a descotorosit de trupul lui Khashoggi? Arabia Saudită trebuie să răspundă la aceste întrebări". 

"Dovezile sugerează că Jamal Khashoggi a fost victima unei crime îngrozitoare, a unei atrocităţi care nu trebuie muşamalizată", a mai arătat preşedintele Turciei.

Criminalii și complicii să răspundă!

Acesta a mai adăugat că autorităţile din ţara sa vor lua măsuri diplomatice în urma acestei crime. "Consulatul Arabiei Saudite este pe teritoriul suveran al Turciei. Convenţia de la Viena nu poate oferi scutul unei imunităţi diplomatice", a subliniat el.

Recep Tayyip Erdogan a adăugat că nu se îndoieşte de "sinceritatea regelui Salman", dar a spus că acest caz trebuie să fie judecat "în mod independent şi fără prejudecăţi". Mai mult, acesta a arătat că şi "complicii din alte ţări ale suspecţilor ar trebui incluşi, de asemenea, în investigaţie".

Cronologia faptelor

În faţa parlamentarilor AKP, liderul de la Ankara a oferit şi o cronologie a faptelor. Potrivit acestuia, jurnalistul Jamal Khashoggi a intrat prima oară în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul pe 28 septembrie, la ora 11:50, pentru o formalitate birocratică legată de căsătorie. Prin urmare, asasinii jurnalistului ar fi fost informaţi în legătură cu această vizită, astfel că aceştia au început să apară pe rând.

Faptul că imediat unii dintre angajaţii consulatului au călătorit la Riad înseamnă că asasinatul a fost planificat în Arabia Saudită, a subliniat preşedintele Turc.

Potrivit acestuia, pe 1 octombrie, la 16:30, un grup de 3 persoane a sosit la Istanbul cu un zbor charter, se cazează la un hotel, apoi se duce la consulatul Arabiei Saudite. Între timp, o echipă a consulatului pleacă într-o misiune de recunoaştere în afara Istanbulului, în Pădurea Belgradului.

Pe 2 octombrie, la 01:45, un alt grup de 3 persoane a aterizat la Istanbul, cazându-se la un hotel, pentru ca apoi, un al treilea grup - format din 9 persoane -, inclusiv generali, au sosit la Istanbul cu un avion privat şi se cazează într-un hotel.  Cele 15 persoane au ajuns separat la consulatul din Istanbul între orele 09:50 şi 11:00.

Preşedintele Turciei a făcut şi faptul că, înainte de momentul crimei, hard disk-ul sistemului de monitorizare video al consulatului a fost îndepărtat.

Jurnalistul Jamal Khashoggi a aterizat la Istanbul pe 2 octombrie, la primele ore ale zilei, cu un zbor de la Londra. La ora 13:08, jurnalistul a ponit pe jos spre clădirea consulatului Arabiei Saudite, de unde nu a mai ieşit. Mai târziu, unul dintre asasini a încercat să se dea drept Khashoggi, ieşind din consulat îmbrăcat în hainele jurnalistului şi cu o barbă falsă.

Scandal internațional

După cum se ştie, dispariţia lui Khashoggi a generat o criză internaţională fără precedent în istoria diplomaţiei, deoarece spaţiile consulatelor şi ambasadelor sunt considerate tabu.

Regele Salman al Arabiei Saudite a ordonat înfiinţarea unei comisii prezidate de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, considerat de Turcia chiar autorul moral care a comandat asasinatul, care va trebui să restructureze serviciul saudit de informaţii şi să-i stabilească "definirea precisă a puterilor", a anunţat presa oficială de la Riad.

Digi24 mai aminteşte că Arabia Saudită a trimis o echipă în Turcia pentru o investigaţie comună şi găsirea de dovezi despre crima comisă în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. El a exprimat de asemenea angajamentul Riadului asupra "instituirii unui mecanism şi unor proceduri pentru a asigura că aşa ceva să nu se poată întâmpla niciodată".

Recunoaşterea acestei crime a survenit dupa ce administraţia preşedintelui american Donald Trump a transmis vineri un nou avertisment Arabiei Saudite, evocând posibile sancţiuni dacă se dovedeşte că a fost în spatele disparitiei jurnalistului. De altfel, într-o reacţie citată de Reuters, Trump a considerat credibilă explicaţia oferită de Riad, spunând că anunţul Arabiei Saudite asupra circumstanţelor morţii lui Khashoggi reprezinta un "prim pas bun".

Critic al prinţului moştenitor de la Riad, dar şi simpatizant al Frăţiei Musulmane, Jamal Khashoggi trăia în SUA din 2017. Oficiali turci au afirmat că el a fost ucis de un comando trimis special de la Riad, ceea ce autorităţile saudite au negat până sâmbătă dimineaţă.