Preşedintele Klaus Iohannis a dispus "implicarea de urgenţă" a Forţelor Aeriene Române pentru evacuarea cetăţenilor români din Afganistan, a anunţat, luni, Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă. Potrivit premierului Florin Cîţu, în Afganistan se mai află 35 de cetăţeni români.

Decizia preşedintelui a fost luată "având în vedere deteriorarea accelerată a situaţiei de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetăţenilor români aflaţi încă în această ţară, precum şi evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituţionale convocate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE)".

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, România va continua consultările cu aliaţii din UE şi NATO legate de situaţia de criză din Afganistan. "România va continua activ consultările şi coordonarea politice cu partenerii din Uniunea Europeană, aliaţii din NATO, inclusiv cu Statele Unite, pentru evaluarea evoluţiilor, a efectelor lor şi pentru adoptarea măsurilor care se impun pentru gestionarea acestora – atât în formatele regulate, cât şi în cele speciale, precum reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe ai UE de marţi, 17 august, sau reuniunea de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic din aceeaşi zi", precizează comunicatul Preşedinţiei.

Premierul Florin Cîţu a declarat luni că în acest moment în Afganistan se mai află 35 de cetăţeni români, pentru care se fac eforturi pentru a fi aduşi înapoi în ţară.

"Pe 13 august MAE a ridicat nivelul de alertă la maxim, în acest moment mai sunt 35 de cetăţeni români în acea zonă şi i-am propus domnului preşedinte să trimite un avion să îi aducem acasă. Avem două variante, un avion al NATO sau un avion al nostru care merge acolo. Dar trebuie să trimitem un avion cât mai rapid. (...) Nu sunt din cadrul ambasadei. Sunt de la ONU şi din mediul privat. Sunt în siguranţă în acest moment, ţinem legătura cu toţi", a declarat Florin Cîţu.

În Afganistan este haos după ce talibanii au cucerit duminică cu uşurință puterea în capitala Kabul. Preşedintele ţării, Ashraf Ghani, ar fi fugit cu patru mașini și un elicopter pline cu bani, potrivit ambasadei Rusiei de la Kabul, scrie Reuters, citând agenția de știri RIA. 

În acest timp, cetăţenii de rând sunt disperaţi şi s-au dus cu miile pe pista aeroportului din Kabul, înghesuindu-se şi împingându-se pentru a se căţăra în cele câteva aeronave aflate la sol. Unii care nu reuşesc să intre în avioane se agaţă de ele, se pun în faţa lor pe pistă, pentru a le opri decolarea.

Mai multe imagini cu puternic impact emoțional surprind oameni care au vrut să plece cu un avion militar american și și-au pierdut viața după ce au căzut din aparatul de zbor în timp ce acesta lua altitudine, scrie Digi24.ro. Nu se știe deocamdată dacă victimele erau în zona trenului de aterizare și au căzut când a început retragerea acestuia în corpul avionului. Cel puţin 5 persoane au murit.


Comunicatul Preşedinţiei României:

Președintele României, Klaus Iohannis, a dispus luni, 16 august 2021, implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă pe teritoriul statului afgan.

Această decizie a fost luată la propunerea Prim-ministrului României, Florin-Vasile Cîțu, având în vedere deteriorarea accelerată a situației de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetățenilor români aflați încă în această țară, precum și evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituționale convocate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Președintele României a fost permanent informat cu privire la evoluția situației din Afganistan de către MAE și celelalte instituții care fac parte din Celula de criză interinstituțională, care își desfășoară activitatea în regim permanent pentru analizarea evoluțiilor și propunerea adoptării demersurilor concrete necesare. România va continua activ consultările și coordonarea politice cu partenerii din Uniunea Europeană, aliații din NATO, inclusiv cu Statele Unite, pentru evaluarea evoluțiilor, a efectelor lor și pentru adoptarea măsurilor care se impun pentru gestionarea acestora – atât în formatele regulate, cât și în cele speciale, precum reuniunea extraordinară a miniștrilor afacerilor externe ai UE de marți, 17 august, sau reuniunea de urgență a Consiliului Nord-Atlantic din aceeași zi.