Preşedintele României a promulgat legea prin care este eliminată ştampila din acte ale administraţiei publice.

Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul "privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea art. V din Ordonanţa Guvernului nr. 17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative", arată un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Astfel, la articolul V din OG nr. 17/2015 sunt adăugate trei noi alineate. Unul dintre acestea prevede că "Persoanele juridice de drept public nu au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituţiile sau autorităţile publice ori emise sau încheiate în relaţia cu instituţiile sau autorităţile publice".

Conform unu alt aliniat, "Persoanele juridice de drept public nu au obligaţia de a aplica ştampila pe documente sau orice alte înscrisuri emise în relaţia dintre acestea şi persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, entităţile fără personalitate juridică".

Cel de-al trilea aliniat arată, însă, că "Prevederile alineatului 2.2. (n.r. – adică cel anterior) nu se aplică instituţiilor sau autorităţilor publice cărora prin acte normative de rangul legii, cu caracter special faţă de prezenta Ordonanţă, li se impune expres folosirea ştampilelor".

Prin noua reglementare, funcţionarii publici care solicită aplicarea ştampilei pe documentele firmelor sau persoanelor fizice sunt pedepsiţi conform legii: "Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, entităţilor fără personalitate juridică, precum şi persoanelor juridice de drept public, aplicarea ştampilei pe declaraţii, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârşită de către persoana din cadrul unei instituţii sau autorităţi publice, constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale".

Pe 11 septembrie, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for legislativ decizional, proiectul de lege privind renunţarea parţială la ştampilă, senatorul USR Cristian Ghica declarând atunci că actul normativ "creează premisele digitalizării şi simplificării birocraţiei".

"Practic, nicio primărie şi niciun minister nu vor mai putea să refuze trimiterea şi primirea documentelor în format digital, cu semnătură electronică. Asta înseamnă că oamenii nu vor mai fi purtaţi pe drumuri ca să plimbe hârtii între instituţii. Înseamnă că nu vor mai sta la coadă la ghişeu, ci vor putea trimite şi primi documente pe email, înseamnă că interacţiunea cu administraţia va fi mai simplă şi mai eficientă. Evident, lucrurile nu se vor întâmpla de pe o zi pe alta (...) Am eliminat practic ultima reminiscenţă a birocraţiei de tip medieval ce se practică încă în România", spunea senatorul USR.

Legea urmează să intre în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.