Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că România ar putea fi sancţionată de Uniunea Europeană din cauza schimbărilor care se petrec în domeniul justiţiei, aşa cum a făcut-o în cazul Poloniei.

România, ca Polonia

"Există un risc evident de activare a articolului 7 în cazul Romaniei, ca în cazul Poloniei, dacă legile Justiţiei vor fi adoptate cu modificarile de acum (…) Dacă cineva îşi imaginează că nu vor exista urmări (după adoptarea legilor justiţiei - nr.) e pur şi simplu căzut din lună", a spus preşedintele la o întâlnire cu ziariştii, la Palatul Cotroceni, conform HotNews.ro.

Comisia Europeană a activat miercuri, după luni de avertismente, Articolul 7, o procedură fără precedent împotriva Guvernului polonez, care a rămas surd la cererile acesteia vizând modificarea reformelor ei judiciare controversate. Pentru moment, prima măsură după activarea Articolului 7 se rezumă la un avertisment prin care se cere revizuirea în termen de trei luni a modificărilor legislative care au afectat statul de drept. 

Digi24.ro notează că această procedură, care nu a mai fost utilizată vreodată până în prezent, este catalogată drept o "armă nucleară" între sancţiunile posibile ale UE, deoarece ea poate conduce, la finalul unei proceduri complexe, la o suspendare a drepturilor de vot în cadrul Consiliului Uniunii, instanţa din care fac parte cele 28 de state membre.

Asul din mânecă

Pe de altă parte, în cadrul întâlnirii cu ziariştii, preşedintele a adăugat că "nu există iminenţa intrării României în Schengen". Întrebat dacă referendumul e ultimul as din mânecă, Iohannis a răspuns: "Nu e ultimul as pe care il am".

Preşedintele i-a reproşat şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, că nu s-a consultat cu el înainte de a anunţa public modificările la legile justitiei. "Tudorel Toader mă evită". "Nu vi s-ar fi părut normal, înainte să declanşeze tot circul ăsta, să se anunţe la mine, ca simplu preşedinte ce sunt?", a spus Iohannis.

Întrebat cum răspunde criticilor că nu a fost foarte vocal in aceasta perioada, Klaus Iohannis a declarat, conform HotNews, că, din punctul său de vedere, a spus ce trebuia spus şi că nu şi-a schimbat opinia.

Întrebat, de asemenea, cum comentează faptul că în societate există sentimentul că preşedintele a abandonat, din moment ce nu iese public pentru a apăra Justiţia alături de magistraţi, Iohannis a răspuns: "Nu am simţit că există acest sentiment în societate. Dimpotivă, la întâlnirile pe care le-am avut, mi-au spus că sunt singurul care le apără interesele şi chiar aşa mă simt", mai spune Iohannis.

Preşedintele a vorbit şi despre bugetul propus de guvern pentru 2018, spunând că a discutat cu premierul Mihai Tudose: "Sunt câteva zone foarte discutabile. Acest buget nu rezolvă problema devierii de la ţinta de deficit".