Preşedintele României, Klaus Iohannis, a refuzat să promulge Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici şi o trimite Parlamentului spre reexaminare. 

Şeful statului vrea ca funcţionarii acuzaţi şi cercetaţi pentru corupţie să fie suspendaţi din funcţie, în vreme ce Parlamentul a eliminat din lege paragraful care prevedea această măsură, arată Digi24.ro.

Anunţul a fost făcut de Administraţia Prezidenţială.

"Excluderea cu totul a funcţionarilor publici (inclusiv a înalţilor funcţionari publici) din sfera aplicării măsurii suspendării raportului de serviciu în cazul trimiterii în judecată (mai cu seamă pentru situaţia săvârşirii unor infracţiuni care au legătură cu funcţia deţinută) generează multiple efecte negative. Pe de o parte, prin această măsură legislativă se creează, fără nicio justificare obiectivă, o situaţie unică în ansamblul reglementărilor privind exercitarea funcţiei publice. Pe de altă parte, considerăm că prin eliminarea acestei forme de protecţie a instituţiei publice se vulnerabilizează însăşi autoritatea publică, iar norma preconizată pare a avea în vedere, mai degrabă, protejarea funcţionarului public trimis în judecată aflat într-o asemenea ipoteză, decât protejarea funcţiei publice, în general", se arată în motivarea care însoţeşte textul, conform Digi24.ro.

Iohannis invocă o decizie a Curţii Constituţionale, potrivit căreia este normal ca un funcţionar cercetat pentru corupţie să fie suspendat din funcţie până în momentul în care instanţa dă o soluţie, pentru că instituţia trebuie protejată.

Conform Digi24.ro, iniţiatorii acestui proiect de lege, mai mulţi senatori UDMR şi PSD spun că vor să înlăture o discriminare între personalul contractual şi funcţionarii publici, astfel că suspendarea raporturilor de serviciu  devine opţională, se poate face dacă instituţia respectivă doreşte.