Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că va elibera un nou decret, pentru prelungirea stării de urgenţă în România cu încă o lună. Declaraţia a fost făcută după o şedinţă la palatul Cotroceni în care au fost evaluate măsurile luate de autorităţile din țara noastră privind gestionarea răspândirii noului tip de coronavirus. "Este absolut necesar pentru a ţine epidemia sub control", a spus el.

Potrivit Digi24, la şedinţă au participat premierul Ludovic Orban, miniştrii Florin Cîţu, Marcel Vela, Cătălin Predoiu, Nicolae Ciucă, Virgil Popescu, Nelu Tătaru şi Violeta Alexandru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Conform declaraţiilor preşedintelui, întâlnirea a fost una de "bilanţ interimar", în care autorităţile au vrut să tragă "primele concluzii, să vedem cum au fost puse în practică măsurile".

"În comparaţie cu alte ţări, creşterea numărului de persoane afectate de epidemie nu a fost aşa de mare cum a fost în ţări precum Italia sau Spania. Acest lucru vine din faptul că noi am luat din timp măsuri foarte ferme. Nu este însă momentul să ne relaxăm, să nu mai respectăm măsurile. Toţi specialiştii spun că dacă respectăm indicaţiile este posibil să nu avem o creştere foarte mare. Dacă nu le respectăm este posibil să ajungem în scenarii precum cele din ţările menţionate", a spus Klaus Iohannis, conform sursei citate.

Preşedintele a atras atenţia că "nu suntem încă la vârful epidemiei" şi i-a îndemnat pe cetăţeni să fie atenţi, nu panicaţi, şi să respecte indicaţiile primite de la autorităţi.

"Trăgând linie am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. În această săptămână vom elabora textul decretului. Vom prelugi starea de urgenţă cu încă o lună. E absolut necesară pentru a ţine evoluţia epidemiei sub control", a nunţat Iohannis.

Vin echipamente, trimitem medici în Italia

Acesta a dat şi o veste bună, în ce priveşte aprovizionarea cu echipamente de protecţie.

"Avem deja primele rezultate ale măsurilor luate de guvern. Primim în această săptămână 2,5 milioane de măşti pentru medici, 5 milioane de măşti pentru forţele de ordine, 8 milioane de măşti care vor ajunge la populaţie. Vor veni 500.000 de combinezoane de protecţie pentru medici. Sunt lucruri care se mişcă", a spus el.

De asemenea, Klaus Iohanis a mai anunţat şi că România va trimite o echipă de medici şi asistenţi medicali în Italia, în zona Milano.

O nouă rectificare bugetară

"Am discutat despre pregătirea pentru rectificarea bugetară", a mai spus el, adăugând că epidemia nu naşte doar o criză de sănătate publică, ci va afecta şi bugetul.

"Va fi nevoie să se declare o creştere semnificativă a deficitului bugetar. E nevoie de bani mai mulţi în sectorul de sănătate publică şi pentru asistenţă socială. Vom avea o situaţie complicată a bugetului, însă este clar că această complicaţie nu se rezolvă de la sine şi va trebui guvernul să facă o analiză şi să nu ne limităm doar la o rectificare care prevede doar câteva schimbări, ci va fi nevoie să se reevalueze şi veniturile, care sunt în scădere, dar şi cheltuielile şi va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor", a mai spus Klaus Iohannis.