Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh, vizate de anchete DNA, ar fi trebuit să demisioneze sau să fie retrase din funcţie. "Vreau să cred că România este o ţară care întăreşte statul de drept. Într-un stat de drept, persoanele urmărite penal, judecate penal, condamnate penal nu trebuie să fie în conducerea statului", a afirmat şeful statului, după cum anunţă Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, oreşedintele a afirmat că Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh trebuiau "să demisioneze sau să fie retrase".

"Da, doamnele ministru trebuiau, în varianta optimală, să demisionse. A doua variantă acceptabilă - trebuiau să fie retrase", a spus Iohannis, adăugând că "faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu e de bun augur".

Iohannis a spus că nu doreşte să se antepronunţe legat de vinovăţia celor două şi că nu cunoaşte detaliile din dosar, însă a făcut aceste declaraţii "din punct de vedere al preşedintelui". "Îmi doresc un Guvern care să nu fie supus suspiciunilor. Nu e treaba PSD să stabilească vinovăţia. Vinovăţia se stabileşte de către judecători. Pentru Guvern ar trebui să devină normalitate ca persoanele urmărite penal, judecate penal, condamnate penal să nu fie în conducerea statului sau în Guvern", a subliniat preşedintele, precizând și că el nu are niciun temei pentru suspendarea celor două.

Potrivit DNA, Sevil Shhaideh, vicepremier şi ministru al Dezvoltării, a fost pusă sub acuzare în dosarul insulei Belina, pentru abuz în serviciu. În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie cer încuviinţarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, în prezent ministru delegat pentru Fonduri Europene şi fost ministru al Mediului.

"Din probele administrate, a rezultat bănuiala rezonabilă că numita Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, cu intenţie a ajutat la săvârşirea faptei penale reţinute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh, respectiv a iniţiat şi promovat H.G. 858/2013 în decurs de 17 ore, în perioada 5.11.2013 - 6.11.2013, cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de acte normative. Prin efectele acestei hotărâri de guvern s-a urmărit crearea unei aparenţe de legalitate a trecerii Insulei Belina şi a Braţului Pavel, prin proiectul de hotărâre de guvern ce va purta nr. 943/2013, contrar aspectelor semnalate în repetate rânduri de Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei cu privire la forţa juridică a actului normativ", susţin anchetatorii, potrivit Digi24.ro.

Pentru încuviinţarea începeririi urmăririi penale a ministrului Fondurilor Europene, DNA a transmis procurorului general, Augustin Lazăr, cerere de sesizare a Camerei Deputaţilor.

În ce o priveşte pe Sevil Shhaideh, nu este nevoie de solicitarea avizului deoarece la data faptelor era secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). Ea este anchetată pentru abuz în Serviciu.