Întâlnirea a avut loc miercuri după amiază, la librăria Gutenberg, şi a fost organizată de Revista Familia în colaborare cu Asociaţia Generală a Românilor Uniţi. Într-o atmosferă destinsă, printre glume, bancuri, dar şi abordări serioase ale literaturii, autorul Sergiu Radu Ruba le-a vorbit celor prezenţi despre cea mai nouă carte, "Demonul confesiunii", lansată recent la editura Limes, în cea de-a doua ediţie, revizuită.

"Romanul este o construcţie de două jurnale care se întrepătrund", a spus autorul, adăugând că a ales titlul cărţii astfel, deoarece omul, prin natura lui, este tentat să spună totul, dar există, totuşi, o limită.

"Scriind, foarte mult timp mi-am ascuţit condeiul. E foarte greu, ca nevăzător, să scrii opere de mare întindere cu maşinile de scris în alfabetul Braille. Or, odată cu apariţia programelor audio, speciale, dat fiind faptul că dactilografiez de la 13 ani, am avut abilitatea să-mi însuşesc imediat această tehnică. Acum, poţi să parcurgi un text de foarte mare întindere şi poţi chiar să revii. Singura condiţie este să fii atent", a explicat Sergiu Radu Ruba. Practic, în timp ce se tastează, calculatorul rosteşte cuvintele, iar cel care scrie are posibilitatea să se şi corecteze.

"Demonul confesiunii" este o carte despre iubire şi despre Revoluţia din decembrie '89, în care se împletesc umorul, ironia şi realismul. Prezent la eveniment, poetul Ioan Moldovan, redactorul şef al Revistei Familia, a afirmat că amprenta unică a volumului este "spiritul satiric", deoarece în el, autorul a împletit o latură bacoviană cu tente de Caragiale.

"Acest roman, dincolo de epicul lui foarte interesant şi care te ţine în priză, e un roman cu două voci ale autorului, Filip şi Eliza. Povestea celor doi e plină de suspans. Cartea este foarte senzuală, plină de culoare şi de fineţuri ale percepţiei. Pentru că autorul a văzut lumea, a văzut splendoarea, iar acea vedere asigură o foarte mare energie acestei cărţi", a spus Moldovan, făcând referire la faptul că Sergiu Radu Ruba a văzut, totuşi, până la vârsta de 11 ani.

Cunoscător a 7 limbi străine, Ruba s-a remarcat ca un veritabil poet, prozator şi publicist, dar şi traducător, el fiind cel care l-a tradus în română pe scriitorul francez Michel Tournier. Prima carte semnată de el, "Spontaneitatea înţeleasă", a fost publicată în 1983 şi a fost un volum de poezii. În prezent, el este preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi realizator de emisiuni la Societatea Română de Radiodifuziune. Lucrează în prezent la o nouă carte, a cărei acţiune "se petrece o parte în Cluj, iar o parte în Oradea".

Cartea "Demonul confesiunii" costă 20 de lei şi se poate cumpăra de la Librăria Gutenberg.