Născut la Constanţa şi mutat în Oradea, oraşul natal al mamei sale, în urmă cu două decenii, pentru a studia Arhitectura, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bihor, Adrian Hagiu, afirmă răspicat că oraşul de pe Crişul Repede, cu bogăţia de clădiri Art Nouveau, i-a intrat în inimă.

Îi pare rău când vede, însă, că orădenii de azi nu sunt preocupaţi să lase în urmă o arhitectură valoroasă, ci sunt mânaţi doar de nevoile lor urgente. Asta, în timp ce privesc cu mândrie la palatele din centru, moştenite de la orădenii de altădată...

Nu ne gândim la viitor

- Sunteţi născut în Constanţa şi mutat în Oradea. Care dintre cele două oraşe vă place mai mult?

- Oradea, pentru că arhitectura este unitară şi nu a suferit intervenţii brutale în perioada postdecembristă. Constanţa, din cauza conjuncturilor politice, a devenit un mediu arhitectural impropriu locuirii şi confortului urban.

- Ce vă place şi ce nu vă place la Oradea?

- Îmi place atmosfera patrimoniului moştenit, oferă inspiraţie arhitecturală. Ce nu îmi place este că, din avântul dezvoltării, investiţiile publice şi private nu se racordează la un termen lung de utilizare. Se fac blocuri lângă blocuri, între ele doar parcări, să se mute repede oamenii, dar ei nu vor avea posibilitatea să-şi înfigă rădăcinile în aceste locuri.

- Din punct de vedere arhitectural, pare că suntem mult în urma orădenilor de acum 100 de ani, care au ridicat clădiri valoroase. Noi de ce nu lăsăm asemenea moşteniri?

- Ştiţi cum spun clienţii? Aici nu facem muzeu, nouă ne trebuie un bloc, o casă. Criteriul social şi economic dictează. Dar adevărul e că suntem ipocriţi, pentru că ne punem pe pereţi fotografii cu Palatul Vulturul Negru din trecut, ne place să-l admirăm. Orădenii din viitor ce imagini vor înrăma?

Trebuie organizate concursuri

- Recent, Primăria a lansat un concurs pentru amenajarea pieţei din strada Independenţei. Cum ar trebui să arate această zonă?

- Cea mai bună soluţie trebuie să reiasă din concurs. Poţi face o construcţie modernă, dar să nu agreseze celelalte clădiri.

- Primarul Ilie Bolojan a avut o iniţiativă contestată, de a alinia pe înălţime clădirile din centrul istoric. Cum vi se pare această idee?

- Dacă există studii profesioniste care au relevat că aşa e bine, nu pot să o contrazic.

- Foarte contestat este şi proiectul clădirii pe care Primăria vrea să o facă lângă Palatul de Justiţie. Dvs. vă place?

- N-aş vrea să comentez nişte randări lansate, din câte am înţeles, doar ca oamenii să-şi facă o imagine, nu pentru că ar fi definitive. Cert este că vorbim de o inserţie contemporană într-o piaţetă foarte importantă, iar pentru aceste intervenţii trebuie organizate concursuri. O asemenea decizie nu se ia de pe o zi pe alta.

Să spună orădenii...

- Centrul oraşului este în schimbare: pe Magheru se amenajează un pasaj subteran, alte două vor apărea în Piaţa Gojdu, mai multe străzi devin pietonale... Este o direcţie bună?

- Pietonalizarea da, la fel şi pasajele din piaţa Gojdu, pentru că zona se numeşte piaţă, dar singura porţiune pietonală este staţia de tramvai. Discutabil este pasajul de pe Magheru, nu ştiu dacă e bine că facem cale liberă pentru maşini spre centru.

- Cum ar trebui să arate Oradea peste 50 de ani?

- Publicul ar trebui să aibă cea mai mare voce, iar locuitorii Oradiei sunt mai înclinaţi spre conservatorism. Nu vor să schimbe multe.

- După reabilitarea faţadelor, care ar trebui să fie următoarea prioritate a Primăriei, din perspectiva aspectului urbei?

- Se lucrează pe mai multe paliere în paralel, şi e bine că e aşa. Dar contează cum se fac lucrările. Calitatea lor ar trebui să fie o prioritate. La reabilitarea faţadelor nu s-a acordat suficientă atenţie curţilor, nu s-a ţinut cont de structură. Am renovat exteriorul şi atât.

- În spatele Liceului Sportiv, Primăria vrea să facă un stadion. Vi se pare potrivită această investiţie?

- Este o zonă cu acces facil de pe centură, dar şi foarte aproape de centru. Nu sunt blocuri în apropiere, care să fie afectate de eventualul disconfort, transportul public se va dezvolta în vecinătate cu noua linie de tramvai... Totul depinde dacă stadionul, cu toate funcţiunile, se încadrează pe acest teren.

Păstraţi arborii!

- Municipalitatea vrea să reabiliteze Parcurile 1 Decembrie şi Petofi. Ce soluţii aţi propune dvs. pentru zonele verzi din oraş?

- Consultare publică cât mai largă şi să se păstreze, pe cât posibil, arborii existenţi.

- Adesea, mobilierul urban pare o improvizaţie: bănci incomode, stâlpi de iluminat de toate felurile. Nu s-ar impune o gândire unitară?

- Ba da. În accepţiunea mea, mobilierul urban trebuie să fie neutru, astfel încât clădirile să fie puse în evidenţă.

- Cum se implică arhitecţii din OAR Bihor în viaţa comunităţii? Ce planuri aveţi?

- Încercăm să atragem publicul prin evenimente. Înainte de pandemie, organizam seri arhitecturale, prilejuri în care abordăm subiecte diverse, doritorii pot pune întrebări, arhitecţii explică. Vrem să reluăm aceste evenimente.