Bugetul Consiliului Judeţean Bihor pe anul 2018 va fi "strâns", a afirmat preşedintele instituţiei, Pásztor Sándor, care a spus că a trebuit să taie "sume considerabile" din propunerile de buget pe care i le-au înaintat reprezentanţii instituţiilor subordonate.

Pásztor s-a aratăt nemulţumit şi de faptul că, de anul acesta, s-au înjumătăţit sumele pe care CJ le împărţea comunelor pentru diverse urgenţe şi proiecte.

Mai puţini bani de la "centru"

Şeful CJ Bihor a vorbit pentru prima oară despre proiectul de buget al instituţiei pe care o conduce, joi, la finalul unei conferinţe de presă dedicate lansării aplicaţiei de mobil pentru transportul judeţean Bus Bihor.

"Bugetul este mai strâns, foarte strâns. Ca pornire, avem un minus de 27 milioane de lei din cotele pe impozitul pe venit şi un plus de 25 milioane de lei din TVA faţă de anul trecut", a spus Pásztor Sándor, răspunând întrebărilor BIHOREANULUI pe această temă.

Minusul de 27 milioane de lei despre care a vorbit Pásztor este rezultatul scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10%. Astfel, dacă în 2017, CJ Bihor a primit drept cotă din acest impozit, de la bugetul central, suma de 106.720.000 lei, anul acesta, suma a scăzut la 79.404.000 lei.

Prin Legea Bugetului de Stat, aprobată la finalul anului trecut, Guvernul a "compensat" alocând Bihorului un buget dublu din banii din TVA destinaţi "echilibrării bugetelor locale". Pentru 2018, judeţului i-au fost alocate 50.849.000 lei.

"Trebuie să calculăm fiecare leu"

UDMR-istul a spus că, după ce salariile au crescut considerabil, în mai multe etape anul trecut, cheltuielile cu personalul vor cântări greu în bugetul pe 2018, dar nu a prezentat şi cifre. "Trebuie să calculăm foarte bine fiecare leu. Cheltuielile cu personalul sunt într-o cotă mai mare decât anul trecut", a spus Pásztor.

Şeful Judeţului a mai afirmat că a primit promisiuni de la Guvern că, în ciuda modificărilor fiscale, bugetul Bihorului nu va avea de suferit. "Cei de la Bucureşti de trei ori mi-au explicat că judeţul Bihor nu va avea un buget mai mic decât în 2017. Ni s-a promis. Cheia este redistribuţia prin TVA de la Bucureşti. Prima treaptă au făcut-o. Avem dublu la început de an. Altfel, ar trebui să stau aici să vă spun că avem un minus de 27 milioane lei", a spus şeful CJ.

Acesta a mai promis că va încerca să aloce o sumă cât mai mare din banii ce provin din cotele defalcate din impozitul pe venit şi TVA către investiţii şi dezvoltare, nu către cheltuieli de funcţionare.

Împărţeală cu 25 de lei

Alocările pentru instituţiile subordonate vor fi şi ele socotite, a afirmat Pásztor. "Eu în ultimele zile am triat foarte atent tot ce ne-au trimis instituţiile subordonate ca propuneri de buget pentru anul 2018. Fără excepţie, a trebuit să tăiem de peste tot şi am tăiat sume considerabile", a adăugat acesta. "Rezultatele nu sunt salariile angajaţilor. E logic că toată lumea tinde înspre o variantă ca cât de mult din bani să fie folosiţi la investiţii", a spus Pásztor.

Şeful CJ s-a arătat nemulţumit şi de faptul că, în 2018, instituţia va avea mai puţini bani de împărţit primăriilor. "La acest capitol, fiecare Consiliu Judeţean are la dispoziţie aproximativ 25 de lei pentru fiecare locuitor. Aceşti 25 de lei sunt destinaţi pentru folosinţa Consiliului Judeţean, pentru unele arierate ale UAT-urilor sau alte probleme ale acestora. Asta înseamnă că la noi vor fi circa 14-15 milioane de lei. Anul trecut au fost peste 30 de milioane. La ora asta nu mă întrebaţi dacă aceşti bani vor ajunge la UAT-uri sau îi va folosi Judeţul…", a afirmat acesta.

Majoritatea acestor sume destinate primăriilor au fost împărţite direct de Ministerul Finanţelor. "Nu salut faptul că s-a luat din mâna Consiliilor Judeţene şi preşedinţilor acestora faptul de a dispune de posibilităţi de a ajuta unele UAT-uri. S-a făcut o centralizare", a încheiat şeful CJ Bihor.

Citeşte aici şi: Vicepreşedintele Traian Bodea: CJ Bihor pierde 27 milioane lei după reducerea impozitului pe venit, dar suma a fost compensată de Guvern