Avionul la bordul căruia se afla preşedintele polonez Lech Kaczynski s-a prăbuşit, sâmbătă, în timpul manevrelor de aterizare pe aeroportul din Smolensk, în Rusia. La bordul avionului şi soţia preşedintelui polonez, Maria. Potrivit guvernatorului regiunii ruse, nicio persoană aflată la bordul avionului nu a supravieţuit.

pres.jpgAlături de preşedinte (foto), la bordul avionului se alflau alte 130 de persoane, printre care numeroşi demnitari polonezi. Potrivit agenţiilor de ştiri, în avion se aflau şi fratele preşedintelui, fostul premier Jaroslaw Kaczynski, precum şi liderii altor două partide poloneze, şeful Statului Major şi ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Andrzej Kremer, şi preşedintele băncii naţionale Sławomir Skrzypek.

"Avionul a acroşat mai mulţi copaci, s-a prăbuşit şi a luat foc", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski, pentru un post de televiziune polonez.

Preşedintele Kaczynski mergea în vizită la Smolensk pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, unde trupele sovietice au ucis mii de polonezi în al Doilea Război Mondial.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a fost "informat imediat" în legătură cu accidentul şi l-a trimis pe ministrul pentru Situaţii de Urgenţă Serghei Şoigu la locul accidentului, a declarat serviciul de presă al Kremlinului, citat de agenţiile ruse.

Lech Kaczynski (18 iunie 1949 - 10 aprilie 2010) a fost preşedintele Poloniei şi co-preşedintele partidului Dreptate şi Justiţie.

În timpul conflictului armat dintre Rusia şi Georgia, Lech Kaczynski a pus la dispoziţie site-ul presedinţiei poloneze pentru publicarea de informaţii din surse georgiene. Peşedintele polonez a fost unul dintre cei mai duri contestatari europeni ai lui Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev.