Preşedintele Klaus Iohannis a fost amendat, miercuri, cu 2.000 de lei de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, pentru că a folosit apelativul "penali" referindu-se la anumiţi lideri politici.

Potrivit Digi24.ro, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a votat, cu majoritate de 5-4, că termenul "penali" folosit de preşedintele Klaus Iohannis depăşeşte limita libertăţii de exprimare, şi l-a amendat.

"Utilizarea termenului «penali» de către preşedintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fără a fi condamnaţi, potrivit art. 2, alin. 1, si art 15. din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat amenda contravenţională în cuantum de 2.000 lei. Vot 5 la 4", se precizează într-un comunicat al CNCD. 

Pe 15 februarie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, legat de solicitarea de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi că: "Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la puţine cuvinte: nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA şi conducerea DNA. După părerea mea, această încercare e jalnică şi neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoaşteţi, dar îmi face plăcere să o repet. După părerea mea, DNA şi conducerea DNA fac o treabă foarte bună, iar acest atac, sau încercare de atac din partea unor penali e de natură să îmi confirme că DNA face o treabă bună."

Klaus Iohannis şi Laura Codruţa Kovesi au făcut declaraţii şi au comentat înregistrările date publicităţii de fostul deputat Vlad Cosma, care susţine că procurori de la DNA Ploieşti "fabrică" probe.

De precizat că, tot miercuri, în cazul şefei DNA, CNCD a respins plângerea, Laura Codruţa Kovesi fiind reclamată pentru că a folosit exprimarea "festivalul inculpaţilor". Digi24.ro menţionează că ambele sesizări au fost făcute de site-ul luju.ro (Lumea Justitiei).

Într-un comunicat transmis ulterior, Administraţia Prezidenţială a anunţat că decizia CNCD va fi contestată. ''Preşedintele României consideră că este o decizie politică şi va contesta la instanţa competentă decizia CNCD'', a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Organizația neguvernamentală ActiveWatch a publicat miercuri „necrologul” Consiliului pentru Combaterea Discriminării, după amendarea preşedintelui Klaus Iohannis. „Cu profundă durere și regrete eterne anunțăm trecerea în neființă de utilitate publică a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării azi, 9 mai 2018. Deși nu a funcționat perfect niciodată, CNCD mai reprezenta încă, la finalul anului 2017, o instituție publică care se putea bucura de o oarecare încredere din partea publicului. De la începutul lui 2018, presiunile politice se pare că au devenit mai mult decât putea suporta Consiliul”, se arată în acest necrolog, care anunță că, miercuri, „după o intensă suferință”, CNCD „a încetat din viață, odată cu abandonarea totală și aducerea în derizoriu a misiunii pe care o are în societate reflectate de amenda de 2000 de lei aplicată Președintelui Iohannis, pentru un motiv care nu există în legislația anti-discriminare”.